“TEBI, O ALLAHOV POSLANIČE…” – mevlud u Žepču – 12. rebiu-l-evvel

“TEBI, O ALLAHOV POSLANIČE…” – mevlud u Žepču – 12. rebiu-l-evvel

Ovogodišnja, četvrta po redu, višednevna manifestacija MIZ Žepče, a u povodu 12. rebiul-evvela, „Tebi, O Allahov poslaniče…“ otvorena je danas, 29.10.2020. godine, svečano, mevludom, u Žepču, tačnije u Ferhat-pašinoj džamiji, 12. rebiul-ewela 1442.h.g. Na ovaj dan, već, sa današnjim mevludom, 129 godina, nakon podne-namaza, porodica Maglić (dugo godina vakifi mevluda rahm. Ibrahimaga i rahm. Mustafa – a danas njihovi potomci), priređuje mevlud, u znak sjećanja na dan rođenja, našeg uzora u svemu, našeg poslanika Muhammeda, neka je na njega Allahov mir i spas. Ovom pozivu, u ovom velikom danu, odazvao se mali broj vjernika, zbog izuzetno loše epidemiološke situacije, kako u svijetu, tako i kod nas. Bilo kako bilo, tradicija je nastavljena, i ime našega uzora, Muhammeda alejhisselam, danas je spominjano u Žepču i danas su donošeni salavati.
Mevludski program je izveden besprijekorno, a izveli su ga imami MIZ Žepče. Predavač na mevludu, bio je dr. Elvedin ef. Huseinbašić.
Važno je napomenuti da je kompletan program bio u potpunosti posvećen životu Muhammeda a.s, što su prisutni sa oduševljenjem i izuzetnom pažnjom propratili.
Dr. Huseinović je govorio ovom prilikom o našem poslaniku kao našem uzoru u svemu, u svjetlu kur'ana i hadisa, sa posebnim osvrtom na “lijepo ponašanje”- ne uznemiravati drugoga, pomoći drugom i osmjeh pri susretu s čovjekom.

Na kraju, ostaje da se zahvalimo Allahu dž.š. koji nam je dao snagu i zdravlje da dođemo i prisustvujemo ovom velikom događaju, da ga zamolimo da obraduje sve one koji su preselili na Ahiret iz porodice Maglić, i neka nam da snage i razuma kako bi nam naš Poslanik bio uzor u što više životnih situacija i trenutaka, kako bi praksa iz života Poslanika, postala dijelom naših života i naše svakodnevnice, te da budemo u okrilju Allahove milosti i šefa'ata Allahovog miljenika. Takođe, molimo Uzvišenog da svim oboljelim i bolesnim, olakša i donese ozdravljenje, te da od nas udalji svako zlo.

T.Ir.

CATEGORIES
Share This