POČEO JE ITIKAF !

POČEO JE ITIKAF !

Danas, 20. ramazana 1435.h.g./30.3.2024.godine, nastupila je treća trećina mjeseca ramazana a samim time i dani itikafa. Itikaf u Žepču ima višedecenijsku tradiciju, i održava se u Ferhat-pašinoj džamiji. Ovogodišnji mutekif je imam Ferhat-pašine džamije, mr. Benjamin-ef. Hodžić.

Naš mutekif je tekbirima ispraćen u itikaf poslije ikindijske mukabele.

Cilj itikafa je pojačanost u pobožnosti, pokornosti, činjenju dobrih djela, učenju Kur'ana, klanjanju namaza, pročišćenje uma i duha…

Itikaf je dobrovoljan. To je prvenstveno dobro djelo. Povlačenje od svakidašnjice zarad posvećenosti pobožnosti.

Uvjet za upotpunjenje itikafa jeste iskrenost (ihlas) osobe koja boravi u itikafu (mutekif), u namjeri da se preda Gospodaru. Takva osoba se susteže od uobičajenog govora u korist spominjanja Allaha (zikrullah), od spavanja u korist budnosti, od sna u korist razmišljanja (fikr), od dunjalučkih preokupacija u korist ibadetskih angažmana, kao što su učenje Kur'ana i obavljanje dobrovoljnih namaza.

U itikafu se traga za smirajem i oprostom.

Poznato nam je, da je Allahov Poslanik, kada dođu posljednjih deset dana ramazana, oživljavao noć (budnošću i ibadetom), budio bi svoje ukućane, trudio bi se i pritegao bi ogrtač, kako bi se posvetili svi njegovi u izolovanosti-itikafu Uzvišenom Allahu.

Takođe, tradicija je da se mutekifu spremaju i donose iftari i hrana za sehur – ovo je i poziv da ujagmimo i svoj termin u ovih 10 dana, i da ugrabimo nagradu da smo nahranili postača, da smo nahranili mutekifa!

Želimo mu od Allaha dž.š. zdravlje i snagu!

T. Irdin

CATEGORIES
Share This