OTVORENA PETA MANIFESTACIJA “TEBI, O ALLAHOV POSLANIČE…” – MEVLUD U ŽEPČU – 12. REBIU-L-EVVEL 1443./2021. GODINE

OTVORENA PETA MANIFESTACIJA “TEBI, O ALLAHOV POSLANIČE…” – MEVLUD U ŽEPČU – 12. REBIU-L-EVVEL 1443./2021. GODINE

Ovogodišnja, peta (5) po redu, višednevna manifestacija MIZ Žepče, a u povodu 12. rebiul-evvela, „Tebi, O Allahov poslaniče…“ otvorena je danas, 18.10.2021. godine, svečano, mevludom, u Žepču, tačnije u Ferhat-pašinoj džamiji, 12. rebiul-ewela 1443.h.g. Na ovaj dan, već, sa današnjim mevludom, 130 godina, nakon podne-namaza, porodica Maglić (dugo godina vakifi mevluda rahm. Ibrahimaga i rahm. Mustafa – a danas njihovi potomci), u saradnji sa džematom Žepče i Medžlisom IZ Žepče, priređuje mevlud, u znak sjećanja na dan rođenja, našeg uzora u svemu, našeg poslanika Muhammeda, neka je na njega Allahov mir i spas. Ovom pozivu, u ovom velikom danu, bez obzira na epidemiološke situacije, kako u svijetu, tako i kod nas, odazvao se pristojan broj džematlija. Bilo kako bilo, tradicija je nastavljena, i ime našega uzora, Muhammeda alejhisselam, danas je spominjano u Žepču i danas su donošeni salavati.
Mevludski program je izveden besprijekorno, a izveli su ga imami MIZ Žepče. Predavač na mevludu, bio je naš glavni imam, Džafer ef. Gračić.
Važno je napomenuti da je kompletan program bio u potpunosti posvećen životu Muhammeda a.s, što su prisutni sa oduševljenjem i izuzetnom pažnjom propratili.
Džafer ef. je govorio ovom prilikom o našem poslaniku kao našem uzoru u svemu, u svjetlu kur'ana i hadisa, sa posebnim osvrtom na ono što možemo mi učiniti danas a kako bi svijetla i vedra čela tražili i zaslužili Poslanikov šefa’at.

Na kraju, ostaje da se zahvalimo Allahu dž.š. koji nam je dao snagu i zdravlje da dođemo i prisustvujemo ovom velikom događaju, da ga zamolimo da obraduje sve one koji su preselili na Ahiret iz porodice Maglić, i neka nam da snage i razuma kako bi nam naš Poslanik bio uzor u što više životnih situacija i trenutaka, kako bi praksa iz života Poslanika, postala dijelom naših života i naše svakodnevnice, te da budemo u okrilju Allahove milosti i šefa'ata Allahovog miljenika. Takođe, molimo Uzvišenog da svim oboljelim i bolesnim, olakša i donese ozdravljenje, te da od nas udalji svako zlo.

T.Ir.

CATEGORIES
Share This