MIZ Žepče promovisao knjigu “Sloboda robije” !

MIZ Žepče promovisao knjigu “Sloboda robije” !

U okviru repertoara “Tebi, O Allahov poslaniče…”, Medžlis islamske zajednice Žepče u Osnovnoj školi “Begov Han”, u petak 22.10.2021. godine, predstavio je knjigu “SLOBODA ROBIJE”.
Riječ je o sjećanjima hafiza, prof.dr. Halila Mehtića o danima istrage i boravka u zatvoru. O knjizi, pored autora hfz. Mehtića govorili su, dekan IPF Zenica, prof. dr. Muharem Adilović i glavni imam MIZ Žepče, Džafer ef. Gračić.
Knjiga hfz. Halila Mehtića “Sloboda robije” iznimno je dojmljivo i duboko potresno svjedočanstvo o dramatičnom dijelu vlastite i sudbine njegove porodice.
Hafiz Mehtić ističe da je knjiga između ostalog važna jer oslikava jedno teško vrijeme nošenja ahmedije, a događaji i detalji iz tog perioda ostali su duboko urezani u sjećanju hafiza Mehtića.
– Od 1981. godine ja sam bio zatočenik ideologije Saveza komunista odnosno zatočenik organa Službe državne bezbjednosti. Odmah po dolasku u Zenicu 1981. godine oni su pokušali od mene da naprave jednog doušnika što sam ja energično odbio – kazao je Mehtić.
U knjizi “Sloboda robije” autor zalazeći 35 godina u prošlost, u izuzetno detaljnom izlaganju upoznaje čitatelja sa tegobnim okolnostima kroz koje su Bošnjaci i imami prolazili čuvajući svoju vjeru, tradiciju i kulturu u doba Socijalizma.
Medžlis IZ Žepče, zahvaljuje džematlijama na izuzetnoj posjećenosti, zahvaljuje autoru i promotorima, imamima i članovima Džematskog odbora Begov Han na tehničkoj pomoći i pripremi, kao i Upravi i direktoru škole “Begov Han” na ustupljenom prostoru i tehnici. Manifestacija “Tebi, O Allahov poslaniče…” ide dalje!
T.Ir.

CATEGORIES
Share This