Osnovana Asocijacija žena pri Medžlisu IZ-e Žepče

Osnovana Asocijacija žena pri Medžlisu IZ-e Žepče

Medžlis islamske zajednice Žepče, od 27.02.2015.godine, bogatiji je za jedno vrijedno udruženje. Naime, na taj datum osnovana je Asocijacija žena medžlisa islamske zajednice Žepče. Na spratu Ferhat-pašine džamije okupilo se preko 100 naših sestara iz svih džemata MIZ-e Žepče. Osnivačku skupštinu otvorila je i vodila sekretar medžlisa, muallima Amira Mehmedović, koja je u svom uvodnom izlaganju, pozdravila prisutne i ukratko objasnila i upoznala prisutne sa ciljevima i zadacima ove asocijacije. Osnivačkoj skupštini prisustvovao je i glavni imam, h. Izet ef. Efendić. Važno je napomenuti da Asocijacija radi na dobrovoljnoj bazi – volonterski, a sljedeći korak je prvi radni sastanak upravnog odbora asocijacije, koji je na ovoj skupštini i izabran, a koga čine; Munevera Ridžal, Arijana Beća, Vahida Bijedić, Nedžiba Husičić te Amira Mehmedović. Kao član inicijativnog odbora za osnivanje Asocijacije, Munevera Ridžal, u svom izlaganju predstavila je rad Asocijacije, najavila edukaciju naše muslimanke u svim nivoima, povezivanje naših sestara kroz IZ-u, psihološku pomoć ženi muslimanki na prostoru cijelog medžlisa Žepče, a sve to kao dio Vjersko-prosvjetne službe pri medžlisu Žepče. Predloženo je formiranje sekcija ili oblasti po kojima će se djelovati, a između ostalog to su sekcije za brigu o starijima, sekcija za vjerski život, sekcija za zdravlje, sekcija za rad s mladima te sekcija za kontakt s medijima i administracijom.

Glavni imam, vidno iznenađen posjetom i odzivom, je u svom obraćanju kazao kako je medžlis imao programe edukacije naših sestara ali uglavnom tokom ramazana kroz ramazansku školu za žene, što je očigledno bilo malo i kao dokaz tome jeste i ovoliko prisustvo sestara iz svih džemata. Glavni imam je napomenuo da je organizirani rad sa ženama dio nove “politike” rijaseta i u skladu je sa preporukama i reisu-l-uleme mr. Husein ef. Kavazovića, koji je tražio da se naše muslimanke uključe u rad IZ-e.

Glavni imam je čestitao svima na ovom hairli poslu i namjeri, te kazao da će IZ-a u Žepču biti čvrsto uz Asocijaciju žena, te im biti stalna podrška i potpora u svim poslovima, a “ako se po jutru dan poznaje”, onda ovakav početak obećava da ova Asocijacija može uraditi velike stvari i voditi velike projekte na obrazovanju naše muslimanke.

Kao znak zahvalnosti za dolazak, i kao čestitka u povodu 1. marta, Dana nezavisnosti BiH, aktivistice Asocijacije su svim prisutnim uručile po jednu sadnicu ruže, za sjećanja na ovaj veliki dan za Medžlis IZ-e Žepče.

 

                                                                                         Irdin Tutnjić

CATEGORIES
Share This