Odjel za brak i porodicu – ramazanska škola za žene – rezime

Odjel za brak i porodicu – ramazanska škola za žene – rezime

Mjesec ramazan, 2022/1443, protekao je u znaku mnogobrojnih aktivnosti za žene. MIZ Žepče i ovog ramazana organizovao je ”Ramazansku školu za žene” koju, u praksi već godinama, realizuje Odjel za brak i porodicu (nekada Ženski aktivizam MIZ). Ramazanska škola za žene postao je prepoznatljiv projekat našeg MIZ. U realizaciju ovogodišnjih aktivnosti uključene su naše muallime, doktorice i profesorice koje su održale predavanja u svim našim džematima.

Vjerska predavanja održale su: prof. Munevera Ridžal, sekretar MIZ Amira Mehmedović, prof. Sara Botić i muallima Nedžmija Hodžić. Predavanja su obilovala različitim temama iz svakodnevnog života: žene muslimanke,  kao majke,  kao supruge i  člana zajednice kojoj pripada. Poseban značaj žene u ramazanu i šerijatskim propisima vezanim za ženu, bile su nezaobilazne teme na predavanjima. Predavanja su sadržavala savjete, poruke i načine kako iskoristiti mjesec ramazan.

Predavanja vezana za zdravlje žene održale su dr. Emina Huseinagić i prof. Mirsada Delić-Žuna. Jedna od glavnih tema na predavanjima, bila je mentalno i fizičko zdravlje žene. Način zdrave ishrane i Poslanikova a.s., ishrana takođe su bile česte teme. Važno je napomenuti da su žene koje su prisustvovale ovim predavanjima, nakon predavanja postavljale pitanaja vezana za zdravlje.

Molim Uzvišenog Allaha da nagradi sve one koji su izdvojili vrijeme i bile dio Ramazanske škole za žene i sve one koji su dali svoj doprinos u realizaciji istog.

 

Koordinatorica Odjela za brak i porodicu:        prof. Munevera Ridžal

CATEGORIES
Share This