“TEBI, O ALLAHOV POSLANIČE…” – mevlud u Balačićima

“TEBI, O ALLAHOV POSLANIČE…” – mevlud u Balačićima

U okviru ovogodišnje višednevne manifestacije “Tebi, O Allahov Poslaniče…” u džematu Balačići, 05.11.2020. godine, nakon jacije-namaza, proučen je mevlud. Program su izveli imami MIZ Žepče. Prisutni su uživali u kratkom programu a posebno u kasidama koje su emotivno učili imami, predvođeni Mujić Senad ef. i Imamović Fadil ef. Nadahnuto i sadržajno predavanje održao je glavni imam MIZ Žepče, Džafer ef. Gračić. Predavanje je pažljivo slušano i ocijenjeno najvišom ocjenom, od strane džematlija.
Mevludom u Balačićima obilježen je završetak radova na rekonstrukciji drenaže i uređenju harema džamije. Ovaj projekat, koštao je oko 35.000,00 KM, a sredstva su prikupili vrijedne džematlije Balačića. Treba napomenuti da je općina Žepče pomogla sa 6.500,00 KM u građevinskom materijalu. Najveći donator je osoba NN sa donacijom od 8.300,00 KM, koliko je koštala ograda od inoxa.
Zahvalnice su dodijeljene:
1. Hadžić Salihu koji je besplatno izveo majstorske radove na drenaži i velikim betonskim zidovima, kao i na pomoćnom mostu koji će služiti kao ulaz za osobe sa invaliditetom. Od njega je potekla ideja za pomoćni most.
2. Hadžić Sedinu koji je i ovaj put dokazao svoju ljubav prema rodnom mjestu i donirao 2.000,00 KM a inače je vakif ovog džemata i veliki dobrotvor.
3. Firmi ARS – INOX Tešanj za vrhunski urađenu ogradu od inoxa, koja krasi džamiju. Ova firma donirala je ukrase na ogradi u iznosu od 1.600,00 KM.
4. Memčić Ragibu koji je veoma povoljno i kvalitetno uradio pločice na betonskim zidovima.

Glavni imam, Džafer ef. uručio je priznanje i novčanu donaciju za džemat. Džematski odbor u ovom sastavu veoma je aktivan i zaslužio je ovo priznanje.

Članice “Halke Kur'ana” džemata Balačići, proučile su hatmu roditeljima najvećih donatora braće Saliha i Sedina Hadžić. Hatma-dova proučena je na kraju programa.
Sponzori mevluda bili su Suljo i Iso Hadžić (takođe braća porodice Hadžić). Večeru za zvanice pripremile su vrijedne džematlijke Balačića.

Mevludu je prisustvovao primjeren broj džematlija s obzirom na epidemiološku situaciju.

Z.R.

 

CATEGORIES
Share This