NOĆ KADRA U ŽEPČU

NOĆ KADRA U ŽEPČU

U Žepču je, kako tradicija i običaji nalažu, mevludom obilježena Noć Kadra, Noć sudbine i Noć odluke. Noć bolja od hiljadu mjeseci – 27. noć mjeseca ramazana 1436.h.g., odnosno 13.07. 2015. godine. Očekivano, Ferhat pašina džamija već od teravije je bila pretijesna i popunjena do posljednjeg mjesta, te su svi prisutni, u Allahovoj blagodati ugodnog ozračja, sa velikim saburom i pažnjom učestvovali u obilježavanju ove velike noći.
Jaciju namaz klanjao je glavni imam MIZ-e Žepče, h.Izet ef. Efendić, teraviju i vitr namaz, kao imam klanjao je mutekif čaršijske džamije, Irdin ef. Tutnjić. Uslijedio je i mevludski program koga su izveli žepački imami, uz pomoć omladinaca i teravih imama iz ovoga džemata.
Nakon mevludskog programa, glavni imam je predstavio i gosta predavača, izuzetno dragog gosta, dr. Zuhdiju ef. Adilovića. U svom izlaganju, punom primjera iz života vjernika, dr. Adilović,  je govorio o propisima vjere koji su neupitni, ali i o ponašanju vjernika u različitim situacijama, te o našoj obavezi da budemo optimisti te da tome stalno težimo, upućujući dove Uzvišenom, sa čvrstim ubjeđenjem da samo Allah može promijeniti nešto za šta smo sigurni da je to nemoguće. Osvrnuo se na vremenske prilike u toku ovoga mjeseca, mjeseca Ramazana.  Ono što je za svaku pohvalu, jeste da je džemat “u jedom dahu” pratio izlaganje dr. Adilovića, i tako, bez obzira što se zakoračilo u novi dan, upijali svaku riječ i savjet.  
Na kraju, uz molbu dragom Bogu da Zuhdiju ef. nagradi za ove velike riječi, ostaje nada i molba Uzvišenom, da nam da snage da sve ove savjete iskoristimo u svom životu, kako bi uistinu od ove velike noći i bili bolji. Takođe, zahvaljujemo „sponzorima“ ovog mevluda, porodicama Irfana i Fuada Šečića, koji evo dugi niz godina priređuju mevludski program u povodu Noći Kadra u čaršijskoj džamiji, ovdje u Žepču 

CATEGORIES
Share This