NOĆ KADRA OBILJEŽENA U FERHAT-PAŠINOJ DŽAMIJI U ŽEPČU – april 2024.

NOĆ KADRA OBILJEŽENA U FERHAT-PAŠINOJ DŽAMIJI U ŽEPČU – april 2024.

U Žepču je, kako tradicija i običaji nalažu, mevludom obilježena Noć Kadra, Noć sudbine i Noć odluke. Noć bolja od hiljadu mjeseci – 27. noć mjeseca ramazana 1445. h. g., odnosno 5. aprila 2024. godine. U svim džematima MIZ-e Žepče, ova noć je obilježena na prigodan način, ali je u Ferhat-pašinoj džamiji realizovan centralni mevludski program za Medžlis IZ-e Žepče. Inače, ovo je treća posebna noć koja se obilježava mevludom u ovom džematu – 23. noć u Trzanskoj džamiji, 25. noć u Prečkoj, i 27. noć u Čaršijskoj džamiji. Posebna atmosfera vlada već od paljenja kandilja i nakon pucnja topa. Očekivano, Ferhat-pašina džamija već od teravije je bila pretijesna i popunjena do posljednjeg mjesta, te su svi prisutni, u Allahovoj blagodati ugodnog ozračja, sa velikim saburom i pažnjom učestvovali u obilježavanju ove velike noći.

Mevludski program su izveli žepački imami, uz pomoć polaznika mekteba Žepče.

Nakon, kako su džematlije kazale, odličnog mevludskog programa, prisutnima se obratio gost-predavač, profesor akaida Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu, prof. Salih-ef. Haušić. Najavio ga je glavni imam MIZ-e Žepče, Džafer-ef. Gračić. Ovom prilikom profesor je govorio o vrijednostima noći Kadra, te o načinu na koji možemo iskoristiti ovu noć i sve ono što ona pruža.

Na kraju, uz molbu dragom Bogu da uvaženog profesora nagradi za ove riječi, ostaje nada i molba Uzvišenom, da nam da snage da sve ove savjete iskoristimo u svom životu, kako bi uistinu od ove velike noći i bili bolji. Takođe, zahvaljujemo „sponzorima“ ovog mevluda, porodicama r. Irfana i Fuada Šečića, koji evo dugi niz godina priređuju mevludski program u povodu Noći Kadra u Čaršijskoj džamiji, ovdje u Žepču. Takođe, hvala i hadžiji Salihu Ridžalu koji je članove hora novčano darovao, kao i Vildani i Nerminu Džiniću koji su ih častili “slatkim programom”. Dovu je proučio muhaffiz, takođe gost na mevludu, Mustafa-ef. Efendić.

“Reci: ALLAHUMME INNEKE ‘AFUVVUN, TUHIBBUL-‘AFWE, FA’FU ANNI! “Gospodaru moj, zaista si Ti Onaj koji praštaš i voliš oprost, pa mi oprosti.”

T. Irdin

CATEGORIES
Share This