KONAČNO I KOD NAS !

KONAČNO I KOD NAS !

Uprava za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini  i MIZ Žepče, u petak, 17. marta 2023. godine,  predstavit će našoj javnosti  naučno-istraživački projekat s multimedijalnom izložbom “Pod nebom vedre vjere: Islam i Evropa u iskustvu Bosne“,

Islamska zajednica ovaj projekat realizira kako bi se doprinijelo predstavljanju kulturno-historijskih aspekata i dostignuća muslimana u Bosni i Hercegovini, čime se dokumentovano i naučno potvrđuje evropska bit i doprinosi njihovom boljem upoznavanju. Projekat se realizira u skladu s političkom i društvenom posvećenošću muslimana Bosne i Hercegovine motu Evropske unije – “Ujedinjeni u različitosti“.

Projekat u prvom redu ima za cilj da domaćoj javnosti približi “naše korijene, tradiciju, univerzalne, vrijednosti, kulturu i povijest“, kao i da regionalnoj i evropskoj kulturnoj i političkoj javnosti pokaže da to što Bosna, pored drugih tradicija baštini i islamsku, ne treba da bude kamen spoticanja, razlog za strahovanja i strategija zastrašivanja, već naprotiv da posjedovanje takve islamske tradicije i kulture predstavlja bogatstvo u mozaiku evropskih različitosti i veliki doprinos evropskim civilizacijskim tekovinama.

Pokrovitelj cijelog projekta je reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović. 

T. Irdin

CATEGORIES
Share This