Noć Bedra u Žepču 1435./2014.godine

Noć Bedra u Žepču 1435./2014.godine

Ferhat-pašina džamija, u noći sa 13. na 14.07.2014.godine, tradicionalno je bila domaćin mevludu u povodu mubarek noći Lejletul-Bedr, Ramazana 1435.h.g. Prema tradiciji od nekoliko desetina godina, mevlud priređuje porodica Šečić, h. Nasiha hanuma sa svojom djecom. Po okončanju agresije, suorganizator mevluda je i Udruženje porodica šehida i poginulih boraca općine Žepče, „Zambak“. Mevludski program, izvođenje ilahija i kasida, te učenje odlomaka iz mevluda, izveli su imami MIZ-e Žepče, Fadil ef. Imamović i Irdin ef. Tutnjić, uz pomoć teravih-imama, te starijih polaznika mekteba Žepče. 

Uslijedilo je obraćanje gosta predavača, dugogodišnjeg muftije goraždanskog, Hamed ef. Efendića, koji se u svom govoru osvrnuo na vrijednosti Bedra i bitke koja se dogodila. Takođe, spomenuo je i šehide Bedra i uspostavio paralelu sa šehidima našega Medžlisa, jer je, tradicionalno, sastavni dio mevludskog programa, čitanje imena svih šehida našeg medžlisa.
 
Bez obzira na činjenicu, da je mevlud trajao do iza pola noći, prisutni su sa velikom pažnjom slušali pradavanje Hamed ef. te poruke koje je uputio. Na kraju je ostalo samo da zamolimo uzvišenog Boga, da nam naš ibadet primi u ovom velikom mjesecu i u ovoj velikoj noći. Amin!

CATEGORIES
Share This