MUBAREK NOVA 1437. HIDŽRETSKA GODINA !!!

MUBAREK NOVA 1437. HIDŽRETSKA GODINA !!!

Dolazak nove godine po Hidžri, sada 1437., već dugi niz godina, izuzetno je svečano obilježen u MIZ-e Žepče, tačnije u Ferhat-pašinoj džamiji. Naime, u srijedu, 01. Muharrema 1437. odnosno 14.10.2015. godine, nakon podne-namaza, proučen je “novogodišnji” mevlud, čiji je organizator medžlis a sponzor Kasim i Fatima Badnjar iz Žepča. Kasim je veliki vakif našega medžlisa a sponzor ovoga mevluda je od dana kada je postavljen kamen-temeljac za obnovu čaršijske džamije, i ovo je 16. po redu mevlud čiji je pokrovitelj porodica Badnjar. 
Sam mevludski program su izveli imami i članovi hora MIZ-e Žepče. Mevludu je kao gost prisustvovao direktor Uprave za pravne i administrativne poslove Rijaseta IZ-e u BiH, Ismail ef. Smajlović. Mevludski program, u povodu nove godine, ovaj put, za razliku od proteklih godina, nije bio podijeljen u dva dijela, i nije bilo svečanog uručenja stipendija zbog pomjeranja termina mevluda. Naš konkurs za stipendiranje je još uvijek otvoren.
Uslijedilo je obraćanje našeg gosta, koji nije krio niti emocije niti oduševljenje proučenim mevludom. Između ostalog, govorio je o Hidžri, porukama i poukama, a posebno je govorio i o migracijama muslimana danas. Inače, Ismail ef. je u Žepče došao i na poziv Općine Žepče, da u ime Rijaseta primi Plaketu općine Žepče, u povodu dana Općine, a za sve ono što su Rijaset i Islamska zajednica uradile na pomoći napaćenom i stradalom stanovništvu općine Žepče u katastrofi 2014.godine. Ismailu ef. lično, MIZ-e Žepče je takođe uručio zahvalnicu. Predstavnici islamske zajednice u Žepču aktivno su učestvovali u skoro svim aktivnostima u povodu obilježavanja Dana općine Žepče, koji je ove godine baš na prvi dan nove hidžretske godine.  
Na kraju, još jednom iskrene čestitke u povodu nove godine, uz molbu dragom Bogu da ih još puno dočekamo u zdravlju i rahatluku.

 

 

Irdin ef. Tutnjić

CATEGORIES
Share This