Proučena hafiska dova Fatimi Gazić

Proučena hafiska dova Fatimi Gazić

Hafiska dova Fatimi Gazić, studentu Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici, proučena je u nedjelju 24. juna u džamiji u džematu Orčevići, MIZ Žepče. U samo šest mjeseci, MIZ Žepče a i Islamska zajednica u cjelini, dobili su dva hafiza, dvije hafize – u decembru 2017. Velidu Smajlović iz Begov Hana, i danas, 24.6. Fatimu Gazić, iz Orčevića, Željezno Polje, MIZ Žepče.

Hafiza Fatima je hifz položila u aprilu 2018. godine pred Komisijom za polaganje hifza Rijaseta IZ-e u BiH. Njen muhaffiz je hfz. dr. Safet ef. Husejnović, imam Sejmenske džamije u Zenici.

Izaslanik reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH hafiz Mensur ef. Malkić, direktor Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu, uručio je diplomu hafiza Kur'ana Časnog Fatimi Gazić, a dovu je proučio njen muhaffiz, hafiz, dr. Safet ef. Husejnović.

Izaslanik muftije zeničkog, na ovoj hafiskoj dovi, bio je Edin ef. Kavazović, sekretar muftijstva.

Svečanoj hafiskoj dovi prisustvovali su, pored hfz. Malkića, i Edin ef., i izaslanik dekana IPF, dr. Zuhdija ef. Adilović, zatim hafizi Nijaz ef. Aganhodžić, dr. Mevludin Dizdarević, Ishak ef. Efendić, Amir ef. Kaknjo, Zehrid ef. Rešić, Semir ef. Bektaš, zatim, svi imami MIZ Žepče na čelu sa glavnim imamom Džafer ef. Gračićem, glavni imam MIZ Teslić Sifet ef. Hodžić, mnogi profesori naših medresa, i naravno, veliki broj vjernika, kao i roditelji i članovi porodice hafize Gazić. Džamija je bila pretijesna.    

Prisutnima se obratio glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Žepče Džafer ef. Gračić koji je iskazao nadu da će na našim prostorima biti još mnogo hafiza i hafiskih dova. Svoje zadovoljstvo i radost nisu krili u svom obraćanju ni Edin ef. Kavazović, niti dr. Adilović, niti izaslanik reisu-l-uleme, hfz. mr. Mensur ef. Malkić. Posebno su pohvalili organizaciju hafiske dove i čestitali kako hafizi, tako i MIZ Žepče.

Hafiza Fatima Gazić, kćerka Enesa i Nermine, rođena je 1998. godine u Zenici. Prve korake u hifzu Kur'ana započela u drugom razredu medrese kod hfz. Almedine Bojić-Rizvić, zatim kod profesora Kiraeta hfz. Omer ef. Zulića, a zatim kod hfz. dr. Safet ef. Husejnovića, pred kim je i okončala proces učenja. Inače, je svršenica Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu. Trenutno je student prve godine Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici, Arapski jezik i književnost.

T.Ir.

CATEGORIES
Share This