Mubarek nova 1434.godina / dodjela stipendija

Mubarek nova 1434.godina / dodjela stipendija

Dolazak nove 1434. godine po Hidžri, već decenijama, izuzetno je svečano obilježen u MIZ-e Žepče, tačnije u Ferhat-pašinoj džamiji. Naime, u srijedu, 30. Zu-l-hidždžeta 1433. odnosno 14.11.2012.godine, nakon podne namaza, proučen je "novogodišnji" mevlud, čiji je organizator medžlis a sponzor Kasim i Fatima Badnjar iz Žepča. Kasim je veliki vakif našega medžlisa a sponzor ovoga mevluda je od dana kada je postavljen kamen-temeljac za obnovu čaršijske džamije, i ovo je 13 po redu mevlud čiji je pokrovitelj porodica Badnjar. Posjećenost je bila zadovoljavajuća, uzimajući u obzir termin održavanja mevluda te redovni radni dan.

Adet star nekoliko decenija je da se mevlud u povodu nove godine u Žepču uči 1. Muharrema, ovoga puta je malo izmijenjen, obzirom da se ove godine, na 1. Muharrem dodjeljuje Menšura novoizabranom reisu-l-ulemi mr. Husein ef. Kavazoviću, te će mnoge naše džematlije, a ulema posebno, biti na dodjeli u Sarajevu.
Sam mevludski program su izveli imami i članovi hora MIZ-e Žepče.

Mevludu je kao gost prisustvovao vojni muftija  Ismail ef. Smajlović. Mevludski program, u povodu nove godine, i ove je godine, kao i lani, bio podijeljen u dva dijela, po kojima se ovaj mevlud izdvaja od svih drugih koji su održani, što sa sigurnošću možemo reći, kako u našoj bližoj okolini tako vjerovatno i šire. Naime, kao dio mevludskog programa, bila je i podjela stipendija stipendistima medžlisa za ovu školsku/akademsku godinu, a kao rezultat upravo završenog konkursa za stipendiranje. Ovo je trinaesta godina kako Bošnjaci medžlisa Žepče stipendiraju našu siromašnu a nadarenu djecu koja pohađaju srednje škole i fakultete. Koliko to uspješno radimo, evo i nekih činjenica. U proteklih 13 godina, stipendirali smo 233 učenika srednjih škola i 106 studenata. Za stipendiranje smo do sada uložili ukupno 186.800,00 maraka, iz fonda pri medžlisu koji se "puni" redovnim sergijama svakoga prvog petka u mjesecu u svim džamijama na području MIZ-e Žepče. Naš medžlis, jedan od najmanjih u BiH (sa svega 10 000 Bošnjaka) , prve godine, dakle 1999. godine, stipendirao je po 7 studenata i srednjoškolaca. Danas, upravo na ovom mevludu uručene su stipendije za 15 studenata i 23 učenika srednjih škola, što je ukupno 38 stipendija u ukupnom iznosu od 21.200,00 maraka. Studentska stipendija iznosi 800,00 KM a za srednjoškolca je 400,00 KM. Glavni imam, Izet ef. pozvao je vojnog muftiju da lično uruči 15 studentskih stipendija, a stipendije srednjoškolcima uručio je predsjednik medžlisa, gosp. Armin Beća. 

Muftija je nakon uručenja stipendija, govorio o Hidžri, porukama i poukama, a posebno je govorio i o ovom velikom projektu MIZ-e Žepče, te o potrebi i važnosti učenja uopće.
Na kraju, još jednom iskrene čestitke u povodu nove godine, i veliko hvala svima onima koji su svojim prilozima učestvovali u ovom velikom projektu, uz molbu dragom Bogu da ih sve nagradi svojom nagradom, amin!


                          stipendisti medžlisa za 2012/2013. šk.godinu

CATEGORIES
Share This