MEVLUD U POVODU NOVE 1446. HIDŽRETSKE GODINE

MEVLUD U POVODU NOVE 1446. HIDŽRETSKE GODINE

Dolazak nove godine po Hidžri, već dugi niz godina, izuzetno svečano se obilježava u MIZ-e Žepče, tačnije u Ferhat-pašinoj džamiji. Tako je i sa dočekom 1446. godine. Naime, u nedjelju, 01. Muharrema 1446. odnosno 07. 07. 2024. godine, nakon podne-namaza, proučen je “novogodišnji” mevlud, čiji je organizator medžlis a sponzor Elvedin i Indira Badnjar iz Žepča. Elvedin je “preuzeo” ovaj mevlud od oca Kasima Badnjara, posebnog vakifa našega medžlisa, a sponzor je ovoga mevluda je od dana kada je postavljen kamen-temeljac za obnovu čaršijske džamije (april 2000. godine), i ovo je 25. po redu mevlud čiji je pokrovitelj porodica Badnjar.

Kompletan mevludski program su izveli imami MIZ-e Žepče. Posebnim predavanjem prisutnima se obratio direktor Vakufske direkcije, hafiz, dr. Senaid Zajimović, koji je govorio je o Hidžri, porukama i poukama, a neke je i posebno obrazložio. Posebno se osvrnuo i na potrebu hidžre kao i “hidžre sa goreg na bolje”. Obrazložio je sljedeće hidžretske poruke – …”sabur, strpljenje i razumijevanje tokom hidžre. Vjeru u Allaha dž.š., i potrebi vjerovanja da Allah Uzvišeni ima plan za one koji čine hidžru. Nakon hidžre, mora se organizovati jaka i pravedna zajednica – onako kako je to uradio naš Poslanik a.s. zajedno sa svojim muslimanima. Izgradio je i zajedništvo, koje je i nama danas prijeko potrebno. Danas, mi, nakon naših hidžri, imamo poteškoća, teško se snalazimo, jer nemamo iskustva. Moramo biti i jaki, i snažni i bogati – kao oni muslimani koji su se vratili u svoju Meku 630. godine – tada se islam širio ljubavlju, i mi ga danas trebamo tako širiti, i činiti i biti spremni na promjene – jer Allah Uzvišeni ima plan za nas, i u to treba vjerovati .”

I glavni imam MIZ-e Žepče, Džafer-ef. Gračić, se kratko obratio, te ponovo pozvao na masovnije obilježavanje naših važnih datuma i dana, a posebno dana u mjesecu julu – pozvao je na obilazak muzejske postavke “Ćilimi sjećanja” te obilježavanje 11. jula – međunarodnog dana sjećanja na genocid u Srebrenici.

Zahvaljujemo porodici Badnjar, s iskrenom čestitkom u povodu nove 1446. godine, uz molbu dragom Bogu da ih još puno dočekamo zajedno, u zdravlju i rahatluku.

T. Irdin

CATEGORIES
Share This