Dodijeljene stipendije za 2023./2024. – MIZ Žepče već 25 godina stipendira učenike i studente: Odgovornost koju pokazujete je znak patriotizma

Dodijeljene stipendije za 2023./2024. – MIZ Žepče već 25 godina stipendira učenike i studente: Odgovornost koju pokazujete je znak patriotizma

U organizaciji Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Žepče, u subotu, 25. 11. 2023. godine, upriličena je svečanost dodjele stipendija učenicima i studentima u vrijednosti od oko 38.000 KM.

Stipendiju su ove školske i akademske godine dobila 54 studenata i srednjoškolca, što je za 25 godina, koliko Medžlis Žepče realizuje ovu aktivnost ukupno 882 stipendista.

Srednjoškolska stipendija na godišnjem nivou iznosi 450 BAM, dok je studentska 900 BAM.

Glavni imam Džafer-ef. Gračić je prilikom svog obraćanja predstavio Fond za stipendiranje učenika i studenata Medžlisa Žepče, podsjetivši na njegov kontinuitet, razvoj i uključenost džematlija u cjelokupni projekat.

Uputio je i nekoliko motivacionih poruka prisutnim stipendistima, podsjetivši ih ma društvenu odgovornost obrazovanih osoba.

– Ove stipendije možete opravdati tako što ćete biti najbolji studenti i uvijek biti na raspolaganju svom društvu i svojoj Zajednici, jer sve ispod toga za nas je luksuz – poručio je efendija Gračić.

Svečanosti je prisustvovao i muftija zenički hafiz prof. dr. Mevludin-ef. Dizdarević koji je učenicima i studentima poručio da lični razvoj pojedinca može i treba rezultirati jakom društvenom zajednicom. 

– Svaka zajednica se sastoji od pojedinaca, pa što je njihova individualnost jača, toliko je jače i društvo kojem pripadaju. Uz tu pojedinačnu snagu, ova aktivnost je znak i snage zajednice, koja se osim jakih pojedinaca, ogleda i u spremnosti da se organizovano radi i djeluje – rekao je muftija Dizdarević.

Podsjetio je da se na primjeru stipendiranja međusobno nadopunjuju trud učenika i studenata i trud Zajednice. 

– Današnji skup govori o dvije velike želje. Želju da svako od vas učenika i studenata bude bolji kao pojedinac i želju Medžlisa da djeluje planski i organizovano – poručio je muftija Dizdarević.

Muftija je uputio nekoliko prigodnih poruka povodom obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine, kada je poručio da je odgovornost prema preuzetim obavezama jasan znak patriotizma i odnosa prema domovini.

– Trebamo početi od onoga što možemo mijenjati i na šta možemo uticati, a možemo mijenjati sebe. Kako se borimo za državu? Tako što na mjestu gdje se trenutno nalazimo dajemo sve od sebe i preuzetu obavezu radimo najbolje što možemo – rekao je muftija Dizdarević. 

Na konkurs za dodjelu ove stipendije se prijavljuju učenici i studenti sa područja MIZ Žepče, a osnovni uslov koji trebaju ispunjavati je odličan ili vrlodobar školski i studijski uspjeh.

– Stipendija mi mnogo znači u vidu porške i potpore, zbog finansija moje porodice, ali i zbog mene same. Stipendiju sam dobivala u srednjoj školi i tokom studija. Nadam se da ću u budućnosti i ja imati mogućnost pomagati i podržavati studente i ovaj Fond – rekla je Hašija Prijić, studentica Pravnog fakulteta u Zenici.

Od 2014. godine, Medžlis dodjeljuje i posebnu stipendiju dvostrukog iznosa, pod nazivom “Abdulvehab Ilhamija”, za studenta sa najboljim prosjekom ocjena.

Dobitnik ove stipendije je već drugu godinu Mirad Fišić, student Pravnog fakulteta, čiji je prošlogodišnji prosjek ocjena 9,7.

– Iznimna je čast i zadovoljstvo biti dobitnik stipendije. Ona nosi i ozbiljnu odgovornost zbog sjećanja na Abdulvehaba Ilhamiju koji je veliki čovjek u historiji Bosne i Hercegovine. Trudom tokom školovanja nastojim ispuniti barem djelić onoga za šta se i on borio – rekao je Fišić. 

Stipendije se dodjeljuju iz Fonda za stipendiranje učenika i studenata koji pri ovom Medžlisu djeluje od 1999. godine. Iako se radi o jednom od manjih medžlisa Islamske zajednice, do sada je podijeljeno oko pola miliona KM.

Osnovni doprinos ovom Fondu su sergije koje se organizuju svakog drugog petka u mjesecu. Pored toga, fond pomažu i drugi vakifi i donatori koji izdvajaju sredstva za ove potrebe.

P.S. – Za ovu školsku godinu, 2023./2024.  ukupljeno je 38.332,90 KM a na konkurs  je  prispjelo ukupno 57 molbi, 17 studentskih i 40 srednjoškolskih. Dodijeljene su 54 stipendije, za 16 studenta i 38 učenika srednjih škola. Stipendije će biti isplaćene u tri rate. Godišnja studentska stipendija iznosi 900,00  KM a srednjoškolska 450,00 KM. Sa ovim iznosom, u proteklih 25 godina, mali MIZ Žepče, sa skoro 4000 članova, ukupno je u sticanje znanja investirao 498.000,00 KM, i sa današnje 54 stipendije, MIZ Žepče je stipendirao ukupno 891. školarca577 srednjoškolaca i 314 studenata .

(Preporod.info)

CATEGORIES
Share This