Ramazanska škola za žene na području MIZ-e Žepče

Ramazanska škola za žene na području MIZ-e Žepče

MIZ-e Žepče, već nekoliko godina, tokom mjeseca ramazana, organizuje "Ramazansku školu za žene". I ove godine, u okviru pomenute škole, medžlis IZ-e Žepče je organizovao izuzetno stručna predavanja za naše sestre, koja će se otprilike održavati svake subote po našim džematima. Predavanja će držati goćše iz "Medice" Zenica: Lejla Heremić, Fatima Čajlaković i Nedima Spahić, socijalni pedagozi.

                                         foto sa predavanja u Žepču 

"Medica" Zenica je stručna nevladina organizacija, koja od aprila 1993. godine kontinuirano pruža psiho-socijalnu i medicinsku podršku ženama i djeci žrtvama ratnog, a potom i poratnog nasilja, uključujući žrtve ratnih silovanja i ostalih oblika ratne torture, te seksualnog nasilja u mirnodopskim uslovima; žrtve porodičnog nasilja, kao i žrtve trgovine ljudima.
U subotu 13.07.2013.g. održana su predavanje poslije podne namaza u džematima: Begov Han, Žepče i Ozimica. Domaćini našim gošćama su naše muallime Mehmedović Amira i Ridžal Munevera. One će držati "vjerska" predavanja čije su teme; odgoj, očuvanje porodice, propisi  gusula i sl.

                         prof. Heremić sa domaćinom 

Takođe, učenice medrese Avdić Sanida i Dikes Fatima, koje obavljaju ramazansku praksu na području našeg medžlisa, u svojim džematima će učiti mukabele i održati predavanja za žene, u okviru svojih mogućnosti.
U utorak 16.07.2013.g. Čolić-Cikotić Sumeja, studentica 3 godine FIN-a je u Gornjomahalskoj (Šehidskoj) džamiji održala pradavanje za žene , na temu "Čuvanje svoga jezika".
Posjećenost ovim predavanjima je prilično dobra, a ova aktivnost će se nastaviti tokom cijelog mjeseca ramazana, o čemu ćemo vas kontinuirano obavještavati.

——————————————————————-

I proteklog vikenda, 20.i 21.07.2013.godine, predavanja su održana u džematima D.Golubinja, Orčevići, Jastrebac i Žepče. Predavanja su održale predstavnice "Medice" iz Zenice, izuzev Žepča, gdje je u njedjelju, predavanje održala studentica FIN-a, Sumeja Cikotić-Čolić.
                                       predavanje studentice Cikotić-Čolić

                                            
                                    sa predavanja u Donjoj Golubinji

CATEGORIES
Share This