MIZ ŽEPČE – UPRILIČENA SVEČANOST POVODOM SVJETSKOG DANA HIDŽABA

MIZ ŽEPČE – UPRILIČENA SVEČANOST POVODOM SVJETSKOG DANA HIDŽABA

Prvi februar se od 2013. godine obilježava kao Svjetski dan hidžaba.
Svjetski dan hidžaba ustanovljen je na prijedlog studentice Nazme Khan iz New Yorka koja je željela podstaknuti nemuslimanke da na jedan dan dožive iskustvo nošenja hidžaba.

Oilježavajući ovaj dan, MIZ Žepče, Odjel za brak i porodicu MIZ Žepče i halka Kur'ana džemata Žepče, nakon jacije-namaza, u Ferhat-pašinoj džamiji u Žepču, održana je promocija novele “Moja različitost moja pobjeda” autorice Hibe Ramadan, koju je sa arapskog jezika prevela hfz. Fatima Gazić.
Promotori novele su bile koordinatorica Odjela za brak i porodicu MIZ Žepče prof. Munevera Ridžal i muallima Amira Mehmedović.

Riječi dobrodošlice je izrazio glavni imam MIZ Žepče Džafer ef. Gračić, koji je u svom obraćanju, pored čestitanja svim sestrama Dan hidžaba, naglasio važnost hidžaba i ponašanja u skladu sa islamskim propisima. Također je podsjetio na nastupanje mubarek mjeseci redžeba i šabana, njihovih odlika, te na učenje dove koju je učio Poslanik s.a.w.s:
“Allahumme barik lena fii redžebe ve ša'ban ve belligna ramadan.
Allahu moj, blagoslovi nam redžeb i ša'ban i omogući nam da dočekamo ramazan”.

Početak promocije je počeo učenjem nekoliko prvih ajeta sure Ta-Ha, koju je proučila hfz. Fatima Gazić.

Nakon citiranja bogate biografije hfz. Fatime Gazić, muallima Amira Mehmedović je iskazala dobrodošlicu u ime halke Kur'ana džemata Žepče, koji su ujedno bili i domaćini.
Također je navela obavezu nošenja hidžaba i podstakla ostale sestre koje nisu stavile svoju krunu da to inšallah učine.
Počastila je ostale džematlijke citiranjem poučnih citata iz novele.

U svom obraćanju hfz. Fatima Gazić, skrenula je pažnju na važnost nošenja hidžaba kod svake muslimanke.
Prevedena novela “Moja različitost moja pobjeda preporuka je da pročita svaka sestra koja nosi hidžab, ali i ona koja još uvijek nije upotpunila svoju odluku. Istaknula je važnost uvažavanja svih muslimana i muslimanki.
Važnost hidžaba nije samo u mahrami, već i u samom ponašanju svake pokrivene sestre. Danas je mnogo načina i trendova nošenja hidžaba, ali nikada ne smijemo dozvoliti da nas naš nefs pobijedi i da omalovažavamo nečiji hidžab. Svaka od nas treba upućivati dove za svoje sestre koje svoj hidžab nisu upotpunile.
Na uvrede koje stižu sa svih strana ne trebamo odgovarati na isti način, već svojim djelima dokazati kako hidžab dodatno donosi uspjeha u svemu što radimo. – kazala je hfz. Fatima Gazić.

Nakon hfz. Fatime, obratila se koordinatorica Odjela za brak i porodicu MIZ Žepče prof. Munevera Ridžal. Istakla je važnost žene u islamu i njenog doprinosa zajednici kroz ulogu majke. Napomenula je na važnost mijenjanja sebe na bolje, a naročito u predstojećim mubarek mjesecima.

U toku program Belma, Nadira i Ajla su uljepšale program ilahijama i citiranjem prijevoda ajeta Kur'ana,

Na kraju programa, dovu je poručila muallima Nermina Gazić. Nakon završetka programa druženje je nastavljeno uz kahvu i kolače.

Molimo Uzvišenog Allaha da nagradi sve one koji su učestvovali u organizaciji programa, i u sevap upiše.
Gospodaru učini da nam mahrama bude ponos i kruna, kojom ćemo upućivati na dobro i odvraćati od zla.
Gospodaru podari svaki hajr našoj braći i sestrama u islamu.
Amin !

CATEGORIES
Share This