Mevludom i dodjelom stipendija, u Žepču, otvorena ovogodišnja manifestacija “Tebi, O Allahov poslaniče…”

Mevludom i dodjelom stipendija, u Žepču, otvorena ovogodišnja manifestacija “Tebi, O Allahov poslaniče…”

Ovogodišnja, druga po redu, višednevna manifestacija MIZ Žepče, a u povodu 12.rebiul-evvela, „Tebi, o Allahov poslaniče…“ otvorena je danas, 20.11.2018.godine, svečano, mevludom, u Žepču, tačnije u Ferhat-pašinoj džamiji, 12. rebiul-ewela 1440.h.g. Na ovaj dan, već 127 godina, nakon podne-namaza, porodica Maglić, priređuje mevlud, u znak sjećanja na dan rođenja, našeg uzora u svemu, našeg poslanika Muhammeda, neka je na njega Allahov mir i spas. Ovom pozivu, ovom velikom danu, odazvao se veliki broj naših vjernika, koji su došli da se zahvale Allahu dž.š. na rođenju našeg poslanika.

Mevludski program je izveden besprijekorno, a izveli su ga učenici medrese “Osman ef. Redžović” iz Visokog. Predavač na mevludu, bio je director pomenute medrese, prof. Dženan ef. Handžić.
Važno je napomenuti da je vrhunski izveden program bio u potpunosti posvećen životu Muhammeda a.s, što su prisutni sa oduševljenjem propratili, te, po završetku programa, čestitali izvođačima.
Dženan ef. je govorio ovom prilikom o našem poslaniku kao našem uzoru u svemu, u svjetlu kur'ana i hadisa, sa posebnim osvrtom na stanje prije poslanika, stanje za vrijeme poslanika, i stanje danas.
Naveo je i nekoliko primjera iz samog života našeg “uzora”.

Na kraju, ostaje da se zahvalimo Allahu dž.š. koji nam je dao snagu da dođemo i prisustvujemo ovom velikom događaju, da ga zamolimo da obraduje sve one koji su preselili na Ahiret iz porodice Maglić, i neka nam da snage i razuma kako bi nam naš poslanik bio uzor u što više životnih situacija i trenutaka, kako bi život poslanika ušao u mnoge sfere naših života i naše svakodnevnice, te da budemo u okrilju Allahove milosti i šefa'ata Allahovog miljenika. U drugom dijelu mevludskog programa, urađeno je veliko hairli djelo, javno su uručene  ovogodišnje stipendije za 12 studenata, 40 učenika srednjih škola.

Medžlis IZ-e Žepče fond za stipendiranje osnovao je 1999.g., tako da stipendiranje nadarenih i socijalno ugroženih studenata i učenika srednjih škola  na području MIZ-e Žepče traje već punih 19 (DEVETNAEST) godina. U tih proteklih  19 godina stipendirano je 583 učenika i studenta, 185 studenta i 398 srednjoškolaca. Do sada je iz ovog fonda investirano za stipendiranje učenika i studenata ukupno  310.123,00 KM. Sredstva u ovaj fond pristižu najvećim dijelom sa sergija, koje se organizuju svakog drugog petka u mjesecu, tako da svaki džematlija, sa našeg područja, ima mogućnost da učestvuje u ovom fondu. Takođe se određeni broj pojedinaca ili ustanova s vremena na vrijeme uključi u ovaj fond sa svojim prilogom. Medžlis IZ-e Žepče stipendira učenike i studente, koji zadovoljavaju kriterije, tokom cijelog školovanja, tako da je njih oko 45% stipendirano i u srednjoj školi i na fakultetu. Stipendije se dodjeljuju po Pravilniku medžlisa, za stipendiranje učenika srednjih škola i studenata, koji reguliše prava i obaveze stipendista.  Prve godine, kada je fond osnovan, 1999./2000. školske godine, stipendirano je 7 učenika i 7 studenata.           

Za ovu školsku godinu, 2018./2019.,  ukupljeno je 22.623,00 KM , a na konkurs su prispjele ukupno 62 molbe, 16 studentskih i 46 srednjoškolskih. Dodijeljene su 52 stipendije, za 12 studenata i 40 učenika srednjih škola. Stipendije će biti isplaćivane u tri rate. Godišnja studentska stipendija iznosi 800  KM a srednjoškolska 300 KM.

Od 2014. godine dodjeljujemo  stipendiju pod nazivom “Abdulvehab Ilhamija” i ona iznosi 1.600,00 KM, a dodjeljuje se studentu sa najboljim prosjekom ocjena, po mogućnosti student književnosti. Ove godine nismo imali studenta sa odgovarajućim prosjekom, te prema tome nije ni dodijeljena ova stipendija.

Učenici i studenti, kojima su stipendije odobrene, svečanu zakletvu javno su položili pred prepunom čaršijskom džamijom, na kraju mevludskog programa, pred glavnim imamom MIZ Žepče, Džafer ef. Gračićem. Zatim su im uručena rješenja i isplaćena prva rata stipendija.

 Sergija za stipendiranje, koju organizujemo svakog drugog petka u mjesecu, idealna je prilika da se svaki naš džematlija uključi u ovaj fond shodno svojim mogućnostima.

T.Ir.

CATEGORIES
Share This