MEVLUD U PREČKOJ DŽAMIJI – 25.NOĆ RAMAZANA 1444. – april 2023.

MEVLUD U PREČKOJ DŽAMIJI – 25.NOĆ RAMAZANA 1444. – april 2023.

U Prečkoj džamiji, ispunjenoj do posljednjeg mjesta, u džematu Žepče, u noći 15.4.2023. godine, 25. noć mjeseca ramazana 1444. godine, iza teravih-namaza, proučen je tradicionalni mevlud u povodu Lejletul-kadra. U ovoj džamiji je to tradicija duga preko 30 godina. Ramazanske, 25.noći, nakon 23. u Trzanskoj, u ovoj džamiji se dočekuje “noć bolja od hiljadu mjeseci”.

Ovaj mevlud priredila su djeca rahm. Skenderović Muharema i rahm. Zekije, kćerka Ermina i sin Nermin sa svojim porodicama.

Kratak uvod u program napravio je mr. Benjamin-ef. Hodžić, imam džemata, u kome je posebno izrazio dobrodošlicu muftiji, ali je iskoristio priliku i da se zahvali džematlijama za trud i napor oko rekonstrukcije ove džamije, koja je u toku. Mevludski program izveli su polaznici mekteba Žepče, imami i teravih-imami džemata Žepče, a predavač na mevludu bio je upravo muftija zenički, hafiz, prof. dr. Mevludin-ef. Dizdarević.Posebna čast i izuzetna prilika, jer ova džamija decenijama nije ugostila muftiju. Nakon što ga je najavio glavni imam, Džafer-ef. Gračić, muftija je ovom prilikom govorio o vrijednostima noći Kadra, ali i o današnjoj našoj realnosti te životnim iskušenjima kroz koje prolazimo u svjetlu univerzalnih poruka Kur’ana Časnog i hadisa Poslanika Muhammeda a.s. Govorio je i o ibadetima, a posebno osvrnuvši se na porodicu, i majku, odnosno položaj i vrijednosti žene u porodici. Nemjerljiv je njihov doprinos ramazanskoj atmosferi i ramazanskom ugođaju.

Na kraju, uz molbu dragom Bogu da našeg muftiju nagradi za ove riječi, upućujemo i dovu da nam Uzvišeni ovu mubarek noć i ibadete u njoj primi i ukabuli, amin!.

T.Irdin

CATEGORIES
Share This