MEVLUD U PREČKOJ DŽAMIJI – 25. NOĆ MJESECA RAMAZANA

MEVLUD U PREČKOJ DŽAMIJI – 25. NOĆ MJESECA RAMAZANA

U Prečkoj džamiji, ispunjenoj do posljednjeg mjesta, u džematu Žepče, u noći 3.4.2024. godine, 25. noć mjeseca ramazana 1445. godine, iza teravih-namaza, proučen je tradicionalni mevlud u povodu Lejletul-kadra. U ovoj džamiji je to tradicija duga preko 30 godina. Ramazanske, 25.noći, nakon 23. u Trzanskoj, u ovoj džamiji se dočekuje “noć bolja od hiljadu mjeseci”.

Ovaj mevlud priredila su djeca rahm. Skenderović Muharema i rahm. Zekije, kćerka Ermina i sin Nermin sa svojim porodicama.

Kratak uvod u program napravio je Irdin-ef. Tutnjić, imam u džematu, u kome je posebno izrazio dobrodošlicu rukovodiocu Ureda za zekat Rijaseta IZ-e u BiH, Vehid-ef. Arnautu. Mevludski program izveli su polaznici mekteba Žepče, imami i teravih-imami džemata Žepče, a predavač na mevludu bio je upravo Vehid-ef. Posebna čast i izuzetna prilika, i za ovu džamiju i džemat. Nakon što ga je najavio glavni imam, Džafer-ef. Gračić, Vehid-ef. je ovom prilikom govorio o zekatu i sadekatul-fitru, o instituciji Bejtul-mal, te o svim kategorijama koje se finansiraju iz ovog fonda. Izuzetne cifre, brojke, projekti – podaci koje je Vehid-ef, iznio su do u detalj pojasnili kako se koriste i u koje svrhe se koriste sredstva prikupljena u fond Bejtul-mal.

Posebnom dovom, Vehid-ef. je ukrasio ovu noć, dovom u kojoj je molio za berićet onoga što ovaj džemat i Medžlis izdvaja, ali i berićet onoga što trenutno imamo.

Na kraju, uz molbu dragom Bogu da našeg Vehid-ef. nagradi za ove riječi i dovu, molimo Uzvišenog da ovu mubarek noć i ibadete u njoj primi i ukabuli, amin!

T. Irdin

CATEGORIES
Share This