Mevlud u povodu rođenja Muhammeda a.s.  – 12.rebiu-l-evvel 1444.

Mevlud u povodu rođenja Muhammeda a.s. – 12.rebiu-l-evvel 1444.

Ovogodišnja, šesta (6) po redu, višednevna manifestacija MIZ Žepče, a u povodu 12. rebiul-evvela, „Tebi, O Allahov poslaniče…“ nastavljena je danas, 8.10.2022. godine, svečano, mevludom, u Žepču, tačnije u Ferhat-pašinoj džamiji, 12. rebiul-ewela 1444.h.g. Na ovaj dan, već, sa današnjim mevludom, 131 godinu, nakon podne-namaza, porodica Maglić (dugo godina vakifi mevluda rahm. Ibrahimaga i rahm. Mustafa – a danas njihovi potomci), u saradnji sa džematom Žepče i Medžlisom IZ Žepče, priređuje mevlud, u znak sjećanja na dan rođenja, našeg uzora u svemu, našeg poslanika Muhammeda, neka je na njega Allahov mir i spas. Tradicija se nastavlja, i ime našega uzora, Muhammeda alejhisselam, danas je spominjano u Žepču i danas su donošeni salavati. Prije mevludskog programa, u Ferhat-pašinoj džamiji, postavljena je izložba na temu “Mevlud u kulturi BH muslimana”, koja se realizuje u saradnji sa Gazi Husrev-begovom bibliotekom u Sarajevu. Izložbu je otvorio i o njoj govorio Meho Manjgo, referent – obrada građe fonda fototeke i muzejske zbirke GH Biblioteke.
Mevludski program je izveden besprijekorno, a izveli su ga imami MIZ Doboj. Osvježenje je to, jer je zaključak Savjeta muftijstva zeničkog, da, se u dane rebiu-l-evvela, međusobno posjete imami i medžlisi, i da jedni drugima izvedu mevludski program. MIZ Žepče bio je domaćin imamima MIZ Doboj i njihovom glavnom imamu Ibrahimu-ef. Haliloviću, koji je bio i predavač.
Važno je napomenuti da je kompletan program bio u potpunosti posvećen životu Muhammeda a.s, što su prisutni sa oduševljenjem i izuzetnom pažnjom propratili.
Ibrahim-ef. je govorio ovom prilikom o našem poslaniku kao našem uzoru u svemu, u svjetlu kur'ana i hadisa, sa posebnim osvrtom na ono što možemo mi učiniti danas a kako bi svijetla i vedra čela tražili i zaslužili Poslanikov šefa’at. Mevludskom programu prisustvovao je i Vehid-ef. Arnaut, rukovodilac Ureda za zekat Rijaseta IZ-e u BiH. Želimo zahvaliti i aktivistima Mreže mladih MIZ Žepče na asistenciji pri organizaciji mevluda.

Na kraju, ostaje da se zahvalimo Allahu dž.š. koji nam je dao snagu i zdravlje da prisustvujemo ovom velikom događaju, da ga zamolimo da obraduje sve one koji su preselili na Ahiret iz porodice Maglić, i neka nam da snage i razuma kako bi nam naš Poslanik bio uzor u što više životnih situacija i trenutaka, kako bi praksa iz života Poslanika, postala dijelom naših života i naše svakodnevnice, te da budemo u okrilju Allahove milosti i šefa'ata Allahovog miljenika. Takođe, molimo Uzvišenog da svim oboljelim i bolesnim, olakša i donese ozdravljenje, te da od nas udalji svako zlo.

T.Ir.

CATEGORIES
Share This