Mevlud i stipendije za Novu 1436. hidžretsku godinu

Mevlud i stipendije za Novu 1436. hidžretsku godinu

Dolazak nove 1436. godine po Hidžri, već dugi niz godina, izuzetno je svečano obilježen u MIZ-e Žepče, tačnije u Ferhat-pašinoj džamiji. Naime, u nedjelju, 02. Muharrema 1436. odnosno 26.10.2014. godine, nakon podne namaza, proučen je "novogodišnji" mevlud, čiji je organizator medžlis a sponzor Kasim i Fatima Badnjar iz Žepča. Kasim je veliki vakif našega medžlisa a sponzor ovoga mevluda je od dana kada je postavljen kamen-temeljac za obnovu čaršijske džamije, i ovo je 15. po redu mevlud čiji je pokrovitelj porodica Badnjar.

Sam mevludski program su izveli imami i članovi hora MIZ-e Žepče. Mevludu je kao gost prisustvovao hfz. Sead ef. Šahinović. Mevludski program, u povodu nove godine, i ovaj put je, kao i proteklih godina, bio podijeljen u dva dijela, po kojima se ovaj mevlud izdvaja od svih drugih koji su održani, što sa sigurnošću možemo reći, kako u našoj bližoj okolini tako vjerovatno i šire. Naime, nastavljajući praksu prošlih godina, kao dio mevludskog programa, bila je i dodjela stipendija stipendistima medžlisa za ovu školsku/akademsku godinu, a kao rezultat upravo završenog konkursa za stipendiranje. Ovo je petnaesta (15) godina kako Bošnjaci medžlisa Žepče stipendiraju našu siromašnu a nadarenu djecu koja pohađaju srednje škole i fakultete. Koliko to uspješno radimo, evo i nekih činjenica. U proteklih 15 godina, za stipendiranje smo do sada uložili ukupno 225.700,00 KM, iz fonda pri medžlisu koji se "puni" redovnim sergijama svakoga prvog petka u mjesecu u svim džamijama na području MIZ-e Žepče. Naš medžlis, jedan od najmanjih u BiH (sa svega 10 000 Bošnjaka) , prve godine, dakle 1999. godine, stipendirao je po 7 studenata i srednjoškolaca. Danas, upravo na ovom mevludu uručene su stipendije za 12 studenata i 22 učenika srednjih škola, što je ukupno 34 stipendije u ukupnom iznosu od 19.200,00 maraka. Glavni imam, Izet ef. pozvao je predsjednika IO MIZ-e Žepče, Armina Beću, da lično uruči 22 srednjoškolske stipendije, a stipendije studentima, uručio je glavni imam MIZ-e Žepče, h. Izet ef. Efendić.

Ovaj mevlud, ostaće upamćen po još jednoj posebnosti. Danas je MIZ-e Žepče uručio prvu godišnju stipendiju pod nazivom „Stipendija Abdulvehab Ilhamija“. Ova studentska stipendija ustanovljena je ove godine, na prijedlog muftije zeničkog, mr. Ejub ef. Dautovića, a na osnovu odluke IO MIZ-e Žepče. Ova stipendija se dodjeljuje po mogućnosti studentu književnosti, sa najboljim prosjekom ocjena. Prvu ovakvu stipendiju, u iznosu od 1.600,00 KM, dobila je Avdić Senida, iz džemata Ozimica, student II godine arapskog jezika i književnosti, sa prosjekom ocjena 9,0. Stipendiju je uručio hfz. Sead ef. Šahinović.

Uslijedilo je obraćanje našeg gosta, koji nije krio niti emocije niti oduševljenje proučenim mevludom, te samom ceremonijom uručenja stipendija. Između ostalog, govorio je o Hidžri, porukama i poukama, a posebno je govorio i o ovom velikom projektu MIZ-e Žepče, te o potrebi i važnosti učenja i odgoja uopće.

Govorio je i o liku i djelu Abdulvehaba Ilhamije Žepčaka, koji je do 1821.godine, kada je pogubljen u Travniku, bio imam ove Čaršijske džamije ovdje u Žepču. Na kraju, još jednom iskrene čestitke u povodu nove godine, i veliko hvala svima onima koji su svojim prilozima učestvovali u ovom velikom projektu, uz molbu dragom Bogu da ih sve nagradi svojom nagradom.

Dovu je proučio, penzionisani imam h. Edhem ef. Sinanović.

Irdin ef. Tutnjić

CATEGORIES
Share This