Kamen-temeljac u Orčevićima na “Dan džamija”

Kamen-temeljac u Orčevićima na “Dan džamija”

Medžlis IZ-e Žepče i džemat Orčevići, imali su posebnu čast da ove, 2014.godine, budu domaćini centralnom obilježavanju "Dana džamija" za područje muftiluka zeničkog. Naime, na prijedlog glavnog imama MIZ-e Žepče, h. Izet ef. Efendića, Savjet muftije zeničkog donio je odluku da se ovogodišnje obilježavanje "Dana džamija" za područje muftiluka zeničkog, održi u džematu Orčevići, MIZ Žepče, i to polaganjem kamena-temeljca za novu džamiju. Manifestacija je zakazana za 07.05.2014.godine, nakon podne namaza, na samom gradilištu džamije u Orčevićima. 

Manifestaciji su pored muftije zeničkog, mr. Ejub ef. Dautovića, glavnog imama MIZ-e Žepče h. Izet ef. Efendića, predsjednika IO MIZ Žepče, gosp. Armina Beće, prisustvovali skoro svi imami MIZ Žepče, glavni imam MIZ Zavidovići, te mnogi drugi ugledni gosti i prijatelji, te veliki broj mještana Orčevića i okolnih sela.


Nakon zajedničkog klanjanja podne namaza na platou džamije, uslijedilo je učenje kur'ana, salavata, ilahija i kasida u izvedbi imama MIZ Žepče.
 
Takođe, prisutnima su se obratili mjesni imam, Ahmed ef. Muhammed, zatim, glavni imam MIZ Žepče, te muftija, mr. Ejub ef. Dautović. Muftija je između ostalog kazao da se danas, na Dan džamija, na dan kada je srušena ljepotica, Ferhadija u Banjaluci, sjećamo i tužnih događaja, ružnih trenutaka u našim životima i skoroj prošlosti, kao što su Srebrenica, Ahmići, Prijedor.

Sjećamo ih se, ne da bi nekoga mrzili, već da nam se to ne ponovi. Muftija je kazao i to da smo narod koji brzo prašta ali i još brže zaboravlja. Džamije koje gradimo, podsjećaju nas na ljude koje ih ne vole. Mi smo očuvali obraz zahvaljujući Islamu. Na kraju obraćanja, muftija je pozvao na čuvanje džemata, jedinstva u džematu, porodice, i da svako vodi brigu o sebi.
Nakon muftijinog obraćanja, uslijedilo je i svečano polaganje kamena-temeljca za novu džamiju, a taj čin su obavili pored muftije, i džematlija džemata Orčevići, h. Mujaga Gazić, čovjek koji je do sada uložio najviše sredstava za radove na džamiji.
 

Kamen je položen uz učenje tekbira, a odmah nakon polaganja, prinesena je žrtva u ime Allaha dž.š., kurban, uz dovu u kojoj se Uzvišeni moli da ovim džematlijama podari snagu i sabur u ovom hairli poslu.

Dovu je proučio glavni imam MIZ Zavidovići, Sulejman ef. Efendić. 
Već ranije smo pisali, da zbog specifične lokacije džamije, izuzetno zahtjevne radove, izvodi firma "A Eling" iz Zenice. Do sada radovi su tekli predviđenom dinamikom, a nadamo se, ako Bog da, da će tako biti i u buduće.

                                                                                                            Irdin T.

CATEGORIES
Share This