Izgradnja džamije u džematu Jastrebac zvanično počela

Izgradnja džamije u džematu Jastrebac zvanično počela

U prisustvu velikog broja vjernika proteklog vikenda u džematu Jastrebac Medžlisa IZ Žepče održana je svečanost u povodu polaganja kamen temeljca za izgradnju jastrebačke džamije.Nakon klanja kurbana i proučenog mevluda kamen temeljac simboličnim otkrivanjem mermerne ploče položio je džematlija Jastrebca Ezib Derlić, koji je za izgradnju džamije donirao u građevinskom materijalu novčani iznos od 9.500 KM.

 Prema riječima mjesnog imama Jakuba ef. Hadžića   izgradnja džamije koštat će oko 250.000 KM, a do sada je za potrebe gradnje obezbjeđeno oko 50.000 KM .
-Uzdamo se da će ako Bog da i naša dijaspora koje ima jako mnogo dati svoj doprinos u akciji kako bi smo džamiju izgradili u planiranom roku. Nadamo se ,također, pomoći i od drugih dobrih ljudi  sa žepačke općine  ali i  državnih institucija, jer džemat broji svega 75 domačinstava i bez pomoći sa strane teško da bismo mogli završiti planirano, kaže imam Hadžić.U svom obračanju vjernicima glavni imam Medžlisa IZ Žepče  Izet ef.Efendić  čestitao je vjernicima džemata Jastrebac na hrabrosti  da se s obzirom na brojnost džemata upuste u ovako veliki projekat ističući da nesumnja u njihovu istrajnost da će ga uspješno i izavršiti.
-Džamije i meždžidi  u žepačkim selima osim mjesta za molitvu uvijek su bile i ostale „narodne skupštine „ u kojima se raspravljalo o najvažnijim pitanjima za jedno mjesto,istakao je u svom obaračanju glavni imam Medžlisa IZ Žepče Izet ef .Efendić.

U ulozi gostiju svečanosti su prisustvali :glavni imam Medžlisa IZ Zavidovići Sulejman ef. Efendić, poslanik u Federalnom parlamentu BiH Šemsudin Mehmedović, savjetnih federalnog premijera Ismet Avdić, h. Haris Sejdić vl. Firme „KOTEX“, te predsjednik građevinskog odbora IZ Žepče Nurđehan Šahinović. 

CATEGORIES
Share This