Iz arhive naših džematlija

Iz arhive naših džematlija

Džematlija, džemata Žepče, Alosman Kočić, ponudio nam je na čitanje "Glasnike", iz 1964. i 1977.godine. Pomenute i još neke Glasnike, Alosman je sačuvao od propadanja i od uništenja u protekloj agresiji. Autor ovih redova se potrudio da svima nama učini dostupnim ove vrijedne informacije i fotografije, a radi se o fotografijama sa otvaranja Ferhat-pašine džamije u Žepču 1977.godine i tekst učenika VII razreda GH medrese u Sarajevu, Zećira Hadžiahmetovića, koji je u Žepču boravio kao "softa" uz ramazan, te tom prilikom napisao tekst pod naslovom "Vjerski život u Žepču". Radi se o tekstu objavljenom u Glasniku 1964.godine. Za one koji ne znaju, Glasnik predstavlja "službene novine" islamske zajednice u BiH, tada Vrhovnog islamskog starješinstva u SFRJ, a danas Rijaseta IZ-e u BiH.
Zahvaljujemo našem Alosmanu, a vas prepuštam pomenutoj arhivi, koju će te, nadam se, pročitati i pogledati sa zadovoljstvom.  

tekst iz "Glasnika" broj 3-4, 1964.godina
—————————————————-


fotografije iz "Glasnika" broj 5, 1977.godine
—————————————————————————
Svečanom otvaranju čaršijske džamije u Žepču, pored reisu-l-uleme dr. Naima ef. Hadžiabdića, (reisu-l-ulema u periodu 1975.-1987.) prisustvovala je i visoka delegacija iz Kuvajta, koja je boravila u Sarajevu, a u povodu svečanog otvaranja Islamskog teološkog fakulteta, danas Fakulteta islamskih nauka. Gledajući ove fotografije, možemo zaključiti da ono što se događalo nekih 30-tak godina poslije, prilikom ponovnog otvaranja čaršijske džamije, u jesen 2006.godine, ustvari je bila samo repriza velikog događaja iz 1977.godine. Poređenja radi posjetite sljedeći link https://www.medzlis-zepce.info/index.php?option=com_content&task=view&id=113&Itemid=51


 

——————————————–
pripremio Irdin ef. Tutnjić

CATEGORIES
Share This