Iftar u džematu Balačići – ramazan 2021. godine

Iftar u džematu Balačići – ramazan 2021. godine

Dvadeset i osmi ramazanski dan u džematu Balačići, 10. maj 2021. godine, protekao je u znaku prelijepih aktivnosti, koje su priredile članice džematske halke Kur'ana. Koordinatorica, muallima Munevera Ridžal, zajedno sa članicama halke Kur'ana, na najbolji način, realizovale su ideju iftara za žene i bajramske sofre. Ideja je potekla od sekretara MIZ Žepče, muallime Amire Mehmedović.
Bajramska sofra izložena je u haremu džamije, u ambijentu ispred šadrvana – šehidske česme. Sinija je postavljena na stari bosanski ćilim a na siniji (sofri) izložena su tradicionaalna jela koja su decenijama ukrašavala bajramske sofre naših domova. Voditeljica udruženja ”Zlatne niti” Sabina Efendić prisutnima je predstavila sadržaj sofre.
Zajednički iftar za žene okupio je oko 70 žena a serviran je u mektebskim učionicama. Na iftar su pozvani i: glavni imam Džafer ef. Gračić, bivši i sadašnji predsjedavajući OV Žepče, Muhamed Jusufović i Edin Šišić, predsjedavajući Skupštine Ze-Do kantona Ćazim Huskić, mutevelija Besim Efendić i članovi DŽ.O. Balačići. Svi pozvani odazvali su se pozivu i zajedno sa svojim hanumama uveličali bogato pripremljeni iftar.
Nakon iftara i akšam-namaza uslijedilo je ugodno druženje. Jaciju-namaz predvodio je glavni imam a teravih-namaz Ismail Mujić, učenik medrese. Nakon namaza prisutnima se obratio glavni imam Džafer ef. i iskoristio priliku da se zahvali halki Kur'ana i koordinatorici na perfektnoj organizaciji iftara i bajramske sofre. Posebno je istakao aktivnosti džemata na rekonstrukciji džamije, koja je dobila sasvim novi izgled. Uslijedila je čestitka za nastupajući bajram i time je okončana ova predivna noć u džematu Balačići.
R.Z.
CATEGORIES
Share This