Glavni imam MIZ Žepče posjetio Nacionalnu i univerzitetsku biblioteku BiH

Glavni imam MIZ Žepče posjetio Nacionalnu i univerzitetsku biblioteku BiH

Nacionalnu i univerzitetsku biblioteku BiH (NUBBiH), 21.03.2018. godine posjetili su direktor Gazi Husrev-begove biblioteke dr. Osman Lavić i glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Žepče Džafer ef. Gračić, koje je primio dr. Ismet Ovčina, sa saradnicama.

Medžlis Islamske zajednice Žepče ove godine namjerava objaviti knjigu, „Ilmihal“ Abdulvehhaba Ilhamije Žepčaka. U Ilmihalu su planirali, pored latinične transliteracije, objaviti i izvorni tekst na arebici.

Kako NUBBiH na Odjeljenju Specijalnih zbirki, u Rukopisnoj zbirci, posjeduje jedan prepis ovog Ilmihala, Medžlis Islamske zajednice Žepče je zamolio ustupanje digitalne kopije ovog rukopisa, na što je NUBBiH sa zadovoljstvom pristala i odlučila da im pomogne pri realizaciji njihovog projekta.

Bosanski autor i pjesnik ‘Abdulwahāb b. ‘Abdulwahāb Žepčewī, poznat i pod imenom Ilhami ili Ilhamija, rođen je u Žepču 1773. godine (H 1187), a po nalogu Dželaludin-paše pogubljen je u Travniku 1821. godine. Razlog pogubljenja bio je, što je Ilhamija u svojoj poeziji otvoreno kritikovao Dželaludin-pašu.

Ilmihal, koji je u posjedu NUBBiH, prepisao je Mustafa b. Ibrahim 1831. godine u Atik mahali u Fojnici. Djelo govori o 54 obavezne vjerske dužnosti koje svaki vjernik mora znati, vjerovati i ispuniti.

Ovaj primjerak Ilhamijinog rukopisa Ilmihala iz NUBBiH nalazi se i na stranici World Digital Library sa još nekoliko rariteta iz fondova Specijalnih zbirki. Inače, rukopis je sa ostalim orijentalnim rukopisima obrađen u Katalogu arapskih, turskih, perzijskih i bosanskih rukopisa NUBBiH, kojeg je priredio dr. Osman Lavić.

CATEGORIES
Share This