Džemat Žepče – u neparnim noćima tražimo Noć Kadra – mevlud u Trzanskoj džamiji

Džemat Žepče – u neparnim noćima tražimo Noć Kadra – mevlud u Trzanskoj džamiji

U džematu Žepče je, i ovog ramazana, 1444./2023. godine, mevludom 23. noć ramazana, počelo je „traganje“ za noći Kadra. Proučen je prvi od tri mevluda, koji će se zbog noći Kadra proučiti u ovom džematu. U Trzanskoj džamiji, mevludom je obilježena Noć Kadra, Noć sudbine i Noć odluke. Noć bolja od hiljadu mjeseci – 13. aprila 2023. godine, u četvratk neveče, uoči mubarek petka. Trzanska džamija, evo već šestu godinu, domaćin je mevludu, koga priređuje porodica hadži Mustafe i hadži Raseme Čaušević. Veliki broj prisutnih vjernika, u Allahovoj blagodati ugodnog ozračja, sa velikim saburom i pažnjom učestvovali su u obilježavanju ove velike noći.
Mevludski program su izveli glavni imam MIZ Žepče, Džafer-ef. Gračić, imam džemata Žepče mr. Benjamin-ef. Hodžić, penzionisani žepački glavni imam Izet-ef. Efendić, hor polaznika mekteba Žepče i unuke porodice Čaušević, sa svojim recitacijama.
Nakon mevludskog programa, glavni imam Džafer-ef. Gračić, predstavio je i gosta predavača, profesora Elči Ibrahim-pašine medrese iz Travnika, Abdullatif-ef. Muhameda. Abdullatif-ef. je prije nekoliko godina upravo ovdje provodio ramazansku praksu kao učenik medrese, a evo ovom prilikom, kao profesor, kao predavač, govorio je o vrijednostima noći Kadra, ali i o današnjoj krizi muslimanske porodice i društva uopće.
Na kraju, uz molbu dragom Bogu da Abdullatif-ef. nagradi za ove riječi, ostaje nada i molba Uzvišenom, da nam da snage da sve ove savjete iskoristimo u svom životu, kako bi uistinu od ove velike noći i bili bolji. Takođe, zahvaljujemo još jednom „sponzorima“ ovog mevluda, porodici hadži Mustafe i hadži Raseme Čaušević, koji će ako Bog da, dugi niz godina priređivati mevludski program u povodu noći Kadra u Trzanskoj džamiji, na ovu 23. noć ramazana, ovdje u Žepču. Hvala i djevojkama iz hora i djevojčicama na predivnim recitacijama – večeras su bile više nego odlične. Već za dvije noći, 15. aprila, ponovo tražimo noć Kadra, posebnim programom u Prečkoj džamiji – gost predavač je muftija zenički, hafiz, prof. dr. Mevludin-ef. Dizdarević.

T.Irdin

CATEGORIES
Share This