“Dan ©ehida” u Žepču 2014.godine

“Dan ©ehida” u Žepču 2014.godine

"Dan Šehida" ove 2014. godine, ili 1435.godine po hidžri, u Žepču je posebno obilježen u odnosu na ranije godine. Zahvaljujući džematlijama džemata Žepče prije svega, posjeta šehidskom mezarju u Gornjoj Mahali je svake godine za primjer mnogim i džematima ali i medžlisima.

Obilježavanju ovog dana, prisustvuje nekoliko stotina naših džematlija. Zajednički se obavi podne namaz u čaršijskoj džamiji, a onda sa imamima na čelu, svi zajedno krenu u posjetu našim najboljim sinovima i kćerima, koji su svoj smiraj našli u haremu džamije u  Gornjoj Mahali.

Ove godine, opet posebno obilježavanje. Naime, centralna manifestacija obilježavanja Dana Šehida za muftiluk zenički, bila je upravo ovdje u Žepču, na mezarju u Gornjoj Mahali. Razlog je opet poseban. U saradnji sa Federalnim ministarstvom za izbjegla i raseljena lica, Medžlis IZ-e Žepče i Udruženje porodica šehida i poginulih boraca općine Žepče "Zambak", pokrenuli su inicijativu za izgradnju spomen-ploče šehidima općine Žepče, koja bi bila postavljena upravo ovdje u ovom šehidskom mezarju. Taj posao je priveden kraju, i spomen-ploča je u toku ramazana postavljena, a njeno zvanično otkrivanje dogodilo se upravo na Dan Šehida 2014. godine, 29. jula. Otkrivanju ploče, prisustvovao je kako smo rekli i veliki broj džematlija, zatim svi imami MIZ-e Žepče, članovi IO MIZ-e Žepče, predsjednik IO MIZ-e Žepče, savjetnik u Fed. min. za izbjegla i raseljena lica, Nurđehan Šahinović, i naravno, naš muftija, mr. Ejub ef. Dautović.

Nakon proučenog Ja-sina, uslijedilo je, od strane imama, izvođenje prigodnih ilahija i kasida na temu "šehid", a zatim je uslijedilo i obraćanje gosp. Šahinovića, i na kraju, muftije zeničkog.

Nakon njihovih obraćanja, muftija je u pratnji gosp. Šahinovića i Rusmira Agića, čiji je otac šehid, prišao ploči i zajedno s njima, uz učenje tekbira, svečano otkrio spomen-ploču šehidima općine Žepče, ploču koja će svjedočiti o zbivanjima na ovom području, "dok je svijeta i vijeka".

Dovu je na kraju proučio glavni imam MIZ-e Žepče, h. Izet ef. Efendić.

CATEGORIES
Share This