BAJRAMSKA PORUKA GLAVNOG IMAMA MIZ ŽEPČE – RAMAZANSKI BAJRAM 2021. GODINE

BAJRAMSKA PORUKA GLAVNOG IMAMA MIZ ŽEPČE – RAMAZANSKI BAJRAM 2021. GODINE

Hvala Allahu dž.š. Stvoritelju i Gospodaru svih svjetova

Salavat i selam Poslaniku i Vjerovjesniku Muhammedu a.s.

Poštovana braćo i sestre

Esselamu alejkum

Večeras, kada sunce zađe, mubarek šehri ramazan odlazi od nas a nastupa prvi ševval, odnosno Ramazanski bajram.

Naši osjećaji su uzburkani. Žal za mubarek ramazanom je velik ali i radost dolazećeg bajrama je preplavila naše duše. U ramazanu smo iskusili, osjetili, vidjeli i doživjeli kako malo čovjeku treba da bi bio sretan. Dovoljno je da pojačamo našu svjesnost Boga dragoga, da malo obratimo pažnju na one oko nas, da budemo malo pažljiviji naspram drugih i da mir, spokoj i radost obuzme nas iznutra, ali i okolo nas. Samo je bilo potrebno da putem posta , namaza, teobe (pokajanja)  očistimo naše duše, da čestim uzimanjem abdesta naše tijelo očistimo, da sadekatu-l-fitrom svoj post pročistimo, da zekatom svoj imetak osiguramo i da dobijemo bistrinu uma i svjetlost u duši i da kao dan jasni uvidimo, kako je život bez Boga nemoguć, te da je jedna od najvećih svetinja Božije stvorenje – čovjek. Stoga smo u ramazanu bili pažljivi u svome govoru, prema drugu svome i družici svojoj i prema komšijama i prema svima jer smo laž izbacili iz svojih govora, odbacili od sebe oholost, licemjerstvo, ogovaranje i ljagu. I gle čuda, osjetili smo lahkoću postojanja u zajednici sa ljudima i ugledali svjetlost koja će nam osvjetliti staze dunjalučke i staze ahiretske. Svjetlost, koja nas je evo dovela do bajrama.

Ni jedan čovjek ne želi da svjetlost nestane i da tama ponovo zavlada.

Braćo i sestre sada, kada izlazimo iz ramazana, potrebno je da do maksimuma ljubomorno čuvamo sve ono što smo osjetili u ovom mubarek mjesecu. A to ćemo uraditi tako što ćemo nastaviti da se i poslije ramazana ponašamo ramazanski, da budemo neprestano Boga dragog svjesni i da prema drugima budemo pažljivi. Jer biti pravi vjernik, znači biti onaj koji će drugom željeti ono što želi samom sebi.

Ovaj način života i mišljenja je garant opstanka, mira i garant našeg spasa, kako ovosvjeskog tako i onosvjetskog. Poslanik Muhammed a,s, reče: „Vjeruj u Allaha (i svoje djelovanje uskladi sa tim vjerovanjem) i u tome budi ustrajan“.

U to ime učimo dovu Onom Koji sve čuje, vidi i zna i Koji Svojom moći sve obuhvata, da naš ramazan primi i da nam pomogne da u ramazanskom ozračju dočekamo i bajram, ali i sljedeći ramazan.

Amin !

Svima vama, kao i svim muslimanima i muslimankama želim hairli i sretan bajram riječima

BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN !

Žepče, 12.maj 2021. godine

CATEGORIES
Share This