MIZ Žepče i MIZ Bratunac- bratski medžlisi

MIZ Žepče i MIZ Bratunac- bratski medžlisi

U utorak, 17.03.2009.godine, MIZ Žepče je učinio prvi korak u realizaciji ideje Muftiluka zeničkog, o bratimljenju medžlisa sa ovoga muftiluka sa medžlisima istočne Bosne. Naime, svi imami MIZ-e Žepče, posjetili su svoje kolege i MIZ-e Bratunac.
Iz Žepče se krenulo rano ujutro, da bi u Bratunac stigli što ranije i da bi imali što više vremena za našu posjetu. U Bratunac smo stigli na podne namaz, kojeg smo obavili u obnovljenoj (ponovo izgrađenoj) džamiji u samom centru grada.

Nakon podne namaza, naši domaćini, a prije svega glavni imam MIZ-e Bratunac Elvir ef. Hodžić i predsjednik MIZ-e Bratunac Admir ef. Velić, zajedno sa svojim imamima ( njih ukupno 6), ugostili su nas u svojoj vakufskoj kući, koja se nalazi u dvorištu gradske džamije, gdje smo održali zajednički sastanak,međusobno se upoznali, razmjenili osnovne informacije o medžlisima, upoznali se sa problemima Bošnjaka podrinja i problemima imama,  te razgovarali i o ostalim temama vezanim za MIZ-e Bratunac.

Inače sama ideja o bratimljenju medžlisa, izuzetno je dobro prihvaćena i od strane domaćina i od strane gostiju.
Mi, gosti, imali smo mnogo toga pitati domaćine, jer, kao što je svima poznato, MIZ-e Bratunac i bošnjaci toga kraja, prošli su ono najgore što se može dogoditi čovjeku u životu, a to je genocid. Ali, i pored te činjenice, zadivila nas je informacija da se u Bratunac vratilo oko 7 500 Bošnjaka, te da su veoma aktivni i željni daljeg života i opstanka na tom području.
Nakon sastanka u zgradi Medžlisa Bratunac, zajedno smo krenuli da obiđemo šehidsko mezarje koje se nalazi na samom prilazu gradu, a odatle smo otišli obići i Memorijalni centar u Potočarima. Plan posjete je bio u potpunosti zamišljen i realiziran od strane domaćina.

Nakon Potočara, posjetili smo i Srebrenicu, gdje smo ručali i obišli grad. Nakon ikindije u Srebrenici, oprostili smo se od naših domaćina, uz obećanje da će se saradnja svakako nastaviti i intenzivirati, organiziranjem daljih posjeta i obostranoj pomoći u realizaciji određenih projekata.

Moramo priznati, da smo prije samog putovanja imali nešto drugačiju sliku o stanju u Medžlisu IZ-e Bratunac, ali su nas domaćini u potpunosti razuvjerili i našu sliku o njima u potpunosti preokrenuli u pozitivnom smislu.
Hvala ima još jednom na izuzetno toplom dočeku i prijemu, te molimo Allaha dž.š. da ih za to nagradi.

(Panorama Srebrenice)
f

Fotografija iz  Spomen-sobe u Potočarima

CATEGORIES
Share This