Bajram i bajramski paketići u džematu Žepče

Bajram i bajramski paketići u džematu Žepče

Kurban-bajram na području MIZ-e Žepče, počeo je klanjanjem bajram namaza u svim džamijama u kojima se inače klanja džuma namaz i dodatno u Prečkoj džamiji u Žepču. U samom gradu, dakle u džematu Žepče, već od ranog sabaha sa munara čaršijske i prečke džamije, odjekivalo je „Bilalovo buđenje“, a zatim i ezan na sabah u 06:40 minuta. Džamije su naravno, kao i ranijih godina bile ispunjene do posljednjeg mjesta već za vrijeme sabah namaza. U čaršijskoj džamiji, sabah namaz i vaz do bajrama namaza održao je Esad ef. Dedović, a bajram namaz, te bajramsku hutbu, održao je glavni imam h. Izet ef. Efendić. Nakon bajram namaza, za polaznike mekteba džemata Žepče a i za one koji to nisu, upriličena je podjela bajramskih paketića, uz prisustvo glavnog i žepačkih imama, te predsjednika Medžlisa.

Ove godine podijeljeno je oko 200 paketića od strane Džematskog odbora džemata Žepče mektebskoj djeci i djeci kojima su roditelji uplatili paketić. Naime, za djecu koja ne pohađaju mekteb, (djeca do 6 godina starosti) roditelji sami kupe paketić, ali se on dodijeli zajedno sa mektebskom djecom. Ovom činu prisustvuje veliki broj roditelja uz nezaobilazno fotografisanje.


Obzirom da se radi o kurban bajramu, bajramu sa malo više obaveza nego za ramazanski bajram, odmah po dodjeli paketića, pristupilo se posjeti mezarja, što je u Žepču, opet, posebno dobro prihvaćeno. Tada naša mezarja posebno ožive, bez obzira na tmurna i maglovita žepačka jutra. 

I naši najmlađi, takođe, ne ispuštaju taj adet. Zatim slijede aktivnosti oko samog kurbana, gdje uistinu svi članovi porodice učestvuju, svako na svoj način, od najmlađih do najstarijih.
Na kraju, hvala Uzvišenom, i ovaj bajram je u Žepču obilježen onako kako se to radi u skladu sa propisima naše lijepe vjere ali i dobrim adetima naše lijepe čaršije i mahale. 
Bajram šerif mubarek olsun!

CATEGORIES
Share This