Aktivnosti Međureligijskog odbora Žepče

Aktivnosti Međureligijskog odbora Žepče

Domaćin edukativnog seminara Međureligijskog vijeća (prva faza trećeg ciklusa), bio je Odbor Žepče od 31. marta do 04. aprila tekuće godine. Učesnici, treneri i predavači, imali su veoma pozitivne utiske. Druga faza međureligijskih susreta održana je u Bihaću u periodu od 19. do 21. oktobra, čiji su učesnici bili odbori iz Žepča (Izet ef. Efendić), Bihaća (Izet ef. Terzić), Tuzle (vlč. Vlatko Rosić) i Trebinja (otac Dražen Tupanjanin).

Organizatori druge faze seminara bili su Međureligijski odbor u Bihaću pod pokroviteljstvom raznih domaćih i stranih donatora od kojih se posebno ističe Konrad Adenaur fondacija i Renovabis iz Njemačke. Tema seminara bila je ‘Izgradnja građanskog društva kroz međureligijski dijalog.’ Projekat koji traje godinu dana sastoji se od tri ciklusa. Cilj Međureligijskog vijeća jeste osnovati svake godine po četiri odbora kako bi se ostvarila saradnja i realizacija projekata u lokalnim vjerskim zajednicama, poboljšali odnosi i smanjila netrpeljivost lokalnog stanovništva. U ime odbora iz Bihaća učesnicima se obratio predstavnik bihaćkog muftijstva, muftija bihaćki, Hasan ef. Makić, predstavnik eparhije bihaćko-petrovačke episkop Atanasije Rakita, predstavnik banjalučke nadbiskupije izaslanik dr. Franje Komarice i načelnik općine Bihać, Emdžad Galijašević.

Seminar je održan za skupinu omladinaca koji su prošli kroz radionice ‘Upoznajmo sebe i drugoga’ i ‘Značaj komunikacije i dijaloga’. Takođe, održan je seminar i za skupinu vjerskih službenika i skupinu žena, koji je imao poseban program, a sastojao se od upoznavanja sa organizacijom Islamske zajednice, Katoličke crkve, Jevrejske zajednice i Srpske pravoslavne crkve. O organizaciji Islamske zajednice govorio je rukovodilac pravne i administrativne službe Rijaseta IZ, Mensur Karadža. Ustrojstvo Katoličke crkve predstavio je mons. dr. Mato Zovkić. Sa organizacionim sistemom Srpske pravoslavne crkve učesnike je upoznao prof. dr. Vladislav Topalović, dok je o organizaciji Jevrejske zajednice u Bosni i Hercegovini govorio predsjednik Jevrejske opštine Sarajevo, Boris Kožemjakin.
Prvi dio programa sadržavao se od uvodnog predstavljanja realiziranih aktivnosti pomenutih odbora, zatim planiranje i realizacija aktivnosti u narednom periodu do susreta u Trebinju koji se treba održati 09. decembra 2014. godine. Nadalje, posjeta vjerskih objekata u općini Bihać; džamije Islamskog fakulteta u Bihaću, katoličke crkve sv. Ante Padovanskog, Srpske pravoslavne crkve Svete Trojice i jevrejskog groblja u Bihaću. Odbor Žepče u narednom periodu planira organizirati koncert duhovne muzike zajedno sa koordinatoricom i stručnom saradnicom Međureligijskog vijeća Božanom Ivelić-Katava, na kojem bi učestvovali hor Medžlisa IZ Žepče, hor Srpsko crkveno pjevačko društvo ‘Bogoljublje’ i zbor sv. Ante iz Žepča. Također, planira se posjeta samostanima i manastirima u Mostaru, i tekiji na Buni, kao vid upoznavanja i saznavanja načina funkcionisanja te vrste vjerskih objekata.

Posjete vjerskim objektima su jedinstven način zbližavanja vjernika u lokalnim zajednicama. U uvodnom obraćanju muftija Hasan ef. Makić, pomenuo je značajan pomak i uspjeh Međureligijskog vijeća kao nevladine organizacije, koja je 2004. godine uspjela predložiti Zakon o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica u Bosni i Hercegovini i koji je usvojen na državnom nivou. Drugi dio program činio je izlet na Plitvička jezera, na kojem su se učesnici sve tri konfesije i skupine, imali priliku intenzivnije družiti, razmjenjivati mišljenja i iskustva koja su stekli tokom održanog seminara. Neke od aktivnosti koje odbori sprovode su: tribina o vjerskim pogledima na humanost, zatim prikupljanje pomoći za područja pogođena poplavama, susreti kroz duhovnost, organiziranje sportskih aktivnosti, organiziranje koncerata duhovne muzike, posjeta vjerskim objektima širom Bosne i Hercegovine, povezanost vjerskih zajednica, podizanje svijesti o toleranciji, solidarnosti, poštivanju drugačijeg, te organiziranje druženja omladinaca.

Igor Kožemjakin, stručni savjetnik u Međureligijskom vijeću u BiH, naglašava da je do sada osnovano osam odbora; u Bijeljini, Brčkom, Goraždu, Orašju, Zenici, Doboju, Livnu i Banja Luci.U trećem ciklusu su osnovana četiri odbora; u Žepču, Bihaću, Trebinju i Tuzli. U tri od četiri grada već su izabrani predstavnici odbora. Vlč. Vlatko Rosić, predstavnik odbora iz Tuzle, prisutne je podsjetio na latinsku izreku ‘ORA ET LABORA (MOLI I RADI)’ i tako otvorio međureligijske susrete u Bihaću.

                                                                                                        Anesa Džinić

CATEGORIES
Share This