AKTIVNOSTI DŽEMATLIJA I MLADIH MZ OPŠENIK

AKTIVNOSTI DŽEMATLIJA I MLADIH MZ OPŠENIK

U protekla tri mjeseca grupa mladih džematlija džemata Žepče iz MZ Opšenik, a u saglasnosti i koordinacijom sa Džematskim odborom i Medžlisom islamske zajednice Žepče, inicirala je i radila na osposobljavanju prostorija za mlade u sklopu mesdžida koji se nalazi u Opšeniku i pravljenju prilaznog sa lokalnog puta ka mesdžidu, zatim uređenju i kupovini novih sprava za dječije igralište te postavljanju informativne table na kojoj je karta MZ Opšenik koja upućuje na manje turističke lokacije u toj mjesnoj zajednici, ali i daje konkretne informacije onima koji su prvi put u posjeti nekim porodicama na tom prostoru, gdje se nalazi njihovo mjesto stanovanja.

Projekti „Osposobljavanje prostorija za mlade“ i „Proširenje i osvjetljenje parka“ implementirani su uz pomoć sredstava Omladinske banke Žepče, Fondacije Mozaik i Općine Žepče koji već dugi niz godina u našoj lokalnoj zajednici podržavaju društveno korisne aktivnosti. U sklopu navedenih projekata utrošeno je 2. 900,00 KM dok su uloženi trud, rad i vrijeme džematlija, nadamo se, upisani u dobra djela. Dio radova finansiran je i sredstvima džemata Žepče i MIZ Žepče.

Osposobljavanjem prostorija cilj je bio potaknuti veću zainteresovanost i angažovanost mladih u razumijevanje važnosti procesa i tokova neformalnog obrazovanja i koliko isti utječe na formiranje ličnosti kao i mogućnost za samoodrživošću projekta kroz organizovanje radionica tokom cijele godine. Počevši od, strukturalno manjih, zajednica utječemo na mnogo većem planu, na želju kao i volju za saznavanjem, znanjem, učenjem i istraživanjem kroz otvoreniji i lakši pristup istom, a samim tim i aktivnije shvatanje i učestvovanje u svakom domenu društvene individualnosti.

S obzirom na to da su, tokom godina, otkako je oformljen “BB park” u dvorištu mesdžida u MZ Opšenik, sprave i igrala dotrajale te se broj djece povećao, bilo je potrebno isti proširiti te dopuniti sa još sprava za veću djecu. Proširivanjem i osvjetljenjem parka i to je uspješno završeno što je vidljivo u većem broju korisnika istog. Solarna rasvjeta dodatno je omogućila korištenje parka za neke druge igre većoj djeci te je njima time prostor postao bezbjednije mjesto za provođenje slobodnog vremena. Također, sama prilazna staza koja je urađena učinila je park vidljivijim i dostupnijim.

U budućnosti su planirane i dodatne aktivnosti vezano za uređenje prostora oko mesdžida o čemu ćemo na vrijeme informisati. Donosimo nekoliko fotografija – stanje prije radova, trenutno stanje i fotografije planiranih radova. Zajedničkim radom i trudom, džemat Žepče i MZ Opšenik će imati predivan prostor i ambijent za duševni mir. Mesdžid, spomen-česma šehidima, dječiji park, teren za mali fudbal, sala za održavanje mini sastanaka… Svi koji žele biti dio ovoga hairli djela, mogu to učiniti – javiti se džematskim imamima, Medžlisu, ili direktno aktivistima u MZ Opšenik.
Samo da napomenemo, vakif objekta i parcele je naša hanuma, Drinjak Emira.


O.A./T.Ir.

CATEGORIES
Share This