Zekat: Pobožnost i društvena odgovornost

Zekat: Pobožnost i društvena odgovornost

“One koji vjeruju i dobra djela čine, i molitvu obavljaju i zekat daju, čeka nagrada kod Gospodara njihova…” El-Bekare, 277.)

Bilježi se od Abdullaha ibn ebi Evfa da je rekao: “Kada bi ljudi davali zekat, Vjerovjesnik, a.s., bi proučio dovu za njih. Kada mu je došao moj otac sa zekatom, Allahov poslanik je rekao: ‘Allahu moj, podari svoj blagoslov porodici Ebi Evfa.'”

Zekat je treći od temelja vjere islama koji su spomenuti u vjerodostojnom hadisu, a koji glasi: “Islam je izgrađen na pet temelja: svjedočenju da nema drugog istinskog boga osim Allaha, i da je Muhammed Njegov rob i poslanik, obavljanju namaza, davanju zekata, obavljanju hadždža i postu ramazana.”

– Visina nisaba (najmanje količine imovine koju musliman treba posjedovati da bi bio obveznik zekata) ovog ramazana 1445. po H./ 2024. godine, iznosi 10 800 KM (2,5% = 270,00 KM)

– Visina sadekatu-l-fitra je u sljedećim vrijednostima: 10 KM, 15 KM i 20 KM.

Svoju obavezu izdvajanja sredstava zekata i sadekaul-fitra možete izvršiti na nekoliko načina:

– uplatom kod imama u svim džematima našeg medžlisa putem blokova za naplatu;

– uplatom na blagajni Medžlisa;

– uplatom na račun Medžlisa otvoren kod ASA banke na broj 134-050-000000-4077 (uplatu moguće izvršiti uplatom putem uplatnice ili mobilnog bankarstva) – OBAVEZNO NAZNAČITI DA SE RADI O SREDSTVIMA ZEKATA I SADEKATUL-FITRA.;

Više o fondu Bejtul-mal u koji se sakupljaju i iz njega distribuiraju sredstva zekata i sadakatul-fitra možete pročitati na linku ispod.

Za detaljne informacije o obračunu zekata se možete obratiti svojim mjesnim imamima ili se poslužiti aplikacijom na sljedećem linku:
https://kalkulator.zekat.ba/
CATEGORIES
Share This