Uspješno realizirano prikupljanje pomoći nastradalom Besimu Mujiću

Uspješno realizirano prikupljanje pomoći nastradalom Besimu Mujiću

U ponedjeljak, 20.03.2017. godine, član džematskog odbora džemata Balačići, Besim Mujić, teško je povrijeđen obrađujući  svoj malinjak. Naime, Besim se bavi uzgojem jagodičastog voća, kao i većina džematlija u Željeznom Polju. U želji da što bolje obradi malinu odlučio je obraditi motokultivatorom (frezom). U jednom momentu izgubio je kontrolu nad mašinom koja mu je zahvatila nogu. Besim je preživio pravi košmar boreći se da spasi nogu…Uspio je ugasiti motokultivator, ali noga mu je bila zaglavljena u valjcima freze. Komšije su pritekle u pomoć i više od pola sata pokušavali osloboditi vidno oštećenu nogu. Besim je prebačen u Kantonalnu bolnicu u Zenici gdje mu je isti dan amputiran dio noge do ispod koljena. Ljekari su pokušali spasiti koljeno ali nisu uspjeli u tome jer povreda je zahtijevala i drugu operaciju u kojoj mu je amputiran dio noge iznad koljena.

Besim Mujić je čestit i ponosan čovjek, aktivan i društveno koristan član zajednice. Nevolja koja ga je zadesila izazvala je pravu buru saosjećanja i humanosti njegovih susjeda i šire zajednice. Džematlije Balačića stavili su se Besimovoj porodici na raspolaganje za pomoć u daljoj obradi jagodičastog voća. Na inicijativu mnogih džematlija iz Željeznog Polja pokrenuta je akcija prikupljanja finansijske pomoći. Glavni imam MIZ Žepče Izet ef. Efendić uputio je dopis imamima iz Željeznog Polja, da, na hutbi 24.03.2017. godine, pozovu džematlije na prikupljanje pomoći. Akcija prikupljanja pomoći uslijedila je u subotu 25.03.2017.godine. Veliki broj džematlija učestvovao je u ovoj akciji. Za samo jedan dan ukupljeno je blizu 7.000 KM, tačnije 6.811,75 KM. Novac je predat imamu džemata Balačići, a on ga je uručio Besimovoj porodici. Zbog bojazni da će informacija o ukupljanju pomoći negativno utjecati na njegovo teško zdravstveno stanje, akcija je odrađena bez Besimovog znanja. Pomoć će svakako dobro doći u njegovom daljem liječenju ali i njegovoj porodici koja živi od poljoprivrede, a dvoje djece pohađa srednju školu, sin Abid medresu u Sarajevu i kćerka Ajla gimnaziju u Žepču.

Besimova porodica izražava veliku zahvalnost svima koji su na bilo koji način pomogli…

BALAČIĆI: 2.007,00 KM,

ORČEVIĆI: 884,00 KM,

ŠAHMANI: 384,00 KM,     

BILJEVINA: 1.107,00 KM, 

BRIŽĐE: 327,00 KM,

JASTREBAC: 616,00 KM,                   

MJESTOVA  RAVAN: 1.486,75 KM.

Aktivisti koji su prikupljali pomoć idući od kuće do kuće su: JUSUFOVIĆ MEHMEDALIJA, MEHINOVIĆ MEHMED, MUJIĆ SAMED, EFENDIĆ DŽEMALUDIN, MUJIĆ BENJAMIN, AGANOVIĆ IMRAN, MAŠIĆ ADEM, DERLIĆ SANEL i SINANOVIĆ HUSEIN.

Da Allah, Uzvišeni, podari svoju nagradu svima onima koji rade na dobru.

 

                                                                          Zuhdija ef. Ridžal

CATEGORIES
Share This