Ulazak u Kur’an – Balačići 2007.

Ulazak u Kur’an – Balačići 2007.

U subotu 17.02.2007. godine u džematu Balačići uz prisustvo velikog broja džematlija, kako iz Balačića, tako i iz susjednih džemata, održana je svečanost promocije novih učača Kur’ana. Ove godine u ovom džematu u nove učače Kur’ana promovisano je 27 polaznika mekteba. Ova svečanost je jedinstvena i odvija se uglavnom na području MIZ-e Žepča. Ideja o načinu i promociji novih učača Kur’ana dogodila se upravo u džematu Balačići tačno prije 10 godina. Prvi put bilo je to pomalo slučajno i spontano, ali se pokazalo praktičnim i lijepim, tako da su se imam džemata i glavni imam lahko dogovorili da to ubuduće postane model te svečanosti.

Polaznici polažu Svečanu zakletvu
Ovo je ,dakle, bila 10. jubilarna manifestacija u džematu Balačići gdje je ove noći promovisano 27 novih učača. Bili su to uglavnom polaznici koji su rođeni prije 10 godina tačno te godine kada smo počeli sa ovom manifestacijom. U proteklih 10 godina otkako radimo ovu promociju, u džematu Balačići promovisano je 164 nova učača Kur'ana. Ovaj model zaživio je uglanom u svim džematima MIZ-e Žepče, ali i na prostorima nekih drugih medžlisa gdje rade imami sa našeg područja.

Zajednička fotografija sa imamima, članovima IO i darovateljima
Svečanosti su prisustvovali gl. Imam Izet-ef., predsjednik MIZ-e Armin Beća, članovi IO Jusuf Mujić, Fejzo-ef. Efendić, član Sabora Hidajet Purak i predsjednik Džemata Lucern Vehbija Efendić. Predsjednik MIZ-e zajedno sa članovima Izvršnog odbora dodijelio je poklon-paketiće, novčane priloge i druge prigodne poklone svim novim učačima. Kur'ani iz kojih će polaznici učiti ovog puta poklon su od prof. Mustafe Memiša iz Izmira, Republika Turska. Amir Hadžić i njegova hanuma Azra obradovali su naše polaznike novčanim prilogom. Svi prisutni jednom fatihom sjetili su se babe od Azra-hanume, koji je nedavno preselio na Ahiret. H. Derviš Efendić i h. Bajro Efendić, također su darovali nove učače.

Polaznici potpisuju Svečanu zakletvu
Polaznici su izgovorili svoju zakletvu pred velikim brojem džematlija, te istu potpisali. Potom su proučili kratke sure, a gl. Imam je proučio dovu. Pošto smo željeli poslati selam i poruku našem darovatelju prof. Mustafi Memišu u Izmir, jedan dio ove svečanosti na turski jezik prevodila je Azra Efendić.

Kur'an će od sada u džematu Balačići učiti sljedeći učači: Bakir Efendić, Salem Efendić, Harun Efendić, Mehmed Efendić, Benjamin Efendić, Arif Efendić, Fatima Efendić, Šemsa Efendić, Ajla Efendić; Adisa Efendić, Amina Efendić, Merima Efendić, Džemaludin Efendić, Miralem Efendić, Sadin Hadžić, Latif Hadžić, Samed Mujić, Nusreta Mujić, Adem Mujić, Ðulsa Mujić, Velida Mujić, Amir Mujić, Hamza Mujić, Fatima Mujić, Belkisa Okanović, Zuhra Dikes i Abdulah Ridžal.

Stari dobri običaj, roditelji i džematlije daruju svog efendiju

CATEGORIES
Share This