“Tebi, O Allahov poslaniče…” – promocija filma Medžlis islamske zajednice Žepče

“Tebi, O Allahov poslaniče…” – promocija filma Medžlis islamske zajednice Žepče

Medžlis islamske zajednice Žepče ove 2018. godine upriličio je brojna dešavanja u povodu obilježavanja mjeseca Rebiul-evvela po islamskom kalendaru, mjeseca mevluda, mjeseca rođenja Poslanika Muhammeda s.a.w.s. Bila je to druga po redu, višednevna manifestacija pod nazivom “Tebi, O Allahov poslaniče…” Jedna od niza aktivnosti bila je i promocija dugo iščekivanog dokumentarnog filma o Medžlisu, čija premijera je održana u petak, 30.11.2018. godine, u kino dvorani Doma kulture Žepče.

Ideja za snimanje dokumentarnog filma potekla je od Muftijstva zeničkog, te je ralizacija počela u mjesecu Ramazanu, ove 2018. godine. Da je to bio prilično mukotrpan posao, rekao je drugi imam Ferhat-pašine džamije Irdin ef. Tutnjić u svom obraćanju prije samog početka filma. Uložilo se dosta sredstava, vremena i znoja, obzirom da je snimanje rađeno po visokim ljetnim temperaturama, u vrijeme posta, ali se na kraju sav trud isplatio.

Glavni imam MIZ Žepče, prof. Džafer ef. Gračić, naglasio je kako ovaj film, u ovom trenutku, možda nekima i neće biti posebno zanimljiv, obzirom da su i sami svjedoci današnjice, ali nekim budućim naraštajima, film bi trebao biti od iznimnog značaja, jer će ostati kao pisani, ili u ovom slučaju, digitalni trag u historiji žepačkog medžlisa.

U snimanju filma sudjelovali su svi imami MIZ-a Žepče, predstavnici svih džemata, kao i članovi IO i Uprave Medžlisa. U sat i 54 minute kamerom i dronom zabilježen je svaki džemat, svaka džamija i mesdžid na prostoru žepačkog medžlisa, zajedno sa ostalom imovinom koja pripada istom. Fascinantni prizori iz zraka malo koga će ostaviti ravnodušnim, a film je rađen u HD rezoluciji. Za video produkciju pobrinuo se Žepčak Adnan Muslić.

Kao i svaki dokumentarni film, i ovaj ostaje u amanet mlađim naraštajima, da iz njega uče i onu stariju, a i noviju historiju žepačkog medžlisa i da u narednim vremenima, povedeni ovim primjerom, pišu i stvaraju svoju, neku bolju historiju, temeljenu na osnovnim postulatima islama.

Prmociji je prisustvovao veliki broj naših džematlija, a DVD s filmom, u prodaji je kod mjesnih imama i u MIZ Žepče, po cijeni od 7 KM.

Hvala još jednom ekipi koja je radila film, mr. Benjamin ef. Hodžiću, Irdin ef. Tutnjiću, Adnanu Musliću, zatim portalu Zepče.ba, Adiju Bijediću na reklamiranju,  te Domu kulture na tehničkoj pomoći pri promociji filma.

D.S./T.Ir.

CATEGORIES
Share This