Svečano otvorena džamija u džematu Orčevići

Svečano otvorena džamija u džematu Orčevići

Džemat Orčevići, MIZ Žepče, je dobilo novi imidž u subotu 22. jula 2017. godine kada je u prisustvu nekoliko hiljada vjernika otvorena novosagrađena džamija.

Da je u Orčevićima, i cijelom Željeznom Polju, Mjesnoj zajednici kojoj pripada selo Orčevići, svečanost, to se moglo osjetiti na samom prilazu gdje je saobraćaj bio skoro pa blokiran. Na ulazu u selo i pred samom džamijom, visoku delegaciju do­čekalo je posebno prijatno iznenađenje. Mladići i djevoj­ke, dječaci i djevojčice obučeni u tradicionalnu nošnju bošnjačkog folklora.
Pred ulazom u džamiju, izaslnika reisu-l-uleme, muftiju bihaćkog, Hasan ef. Makića, muftiju zeničkog doc. dr. Ejub ef. Dautovića i glavnog imama MIZ Žepče, h. Izet ef. Efendića, dočekali su imam džemata Orčevići, hfz. Ahmed ef. Muhammed, sa članovima džematskog i građevinskog odbora, te gostima uručili po prekrasan buket cvijeća. Sam dolazak pred najljepšu džamiju na Balkanu, kako je nazvaše, odaje utisak da se radi o funkcionalnoj, uredenoj i džamiji sa posebnim am­bijentom, kojim zrači ova ljepotica.

Na samom početku svečano­sti obratio se čovjek koji je svo­jim radom najodgovorniji za sav uspjeh koji se mogao vidjeti tog izuzetno sunčanog dana u Željeznom Polju, Orčevićima, imam, hfz. Ahmed ef. Muhammed. “Za ovo svoje obraćanje zajedno sa svojim džematlijama pripremao sam se nekoliko godina. Da go­vorim o detaljima sada bilo bi nemoguće, zato umjesto mene neka vam govori ova džamija“, kazao je Ahmed ef.

Preko 5 godina je Odbor za izgradnju vodio gosp. Ramiz Ibrić, a ovom prilikom prisutnima se obratio član građevinskog odbora mr. Esad Nadžak,: “Bila mi je gole­ma čast učestvovati u ovom haj­irli poslu i biti dio ovoga građevinskog odbora. U srcu se nadam da će naša djeca biti ponosna na nas, ali se prije svega nadam da će nam dragi Allah ukabuliti ovo dobro djelo,” kazao je gosp. Nadžak, koji je ovom prilikom iznio i do sada nepoznate činjenice o samom toku gradnje i ugrađenom materijalu u sami obekat.  U svom obraćanju, uzbu­đen i radostan, muftija zenički doc. dr. Ejub ef. Dautović, poseb­no je pohvalio rad glavnog ima­ma, izvršnog odbora Medžlisa, a posebno tima koji je sačinja­vao Građevinski odbor, te se posebno zahvalio džematlijama Orčevića, koji žive i rade u mnogim evropskim i svjetskim državama, a najvećim dijelom u Švicarskoj, na pomoći u izgradnji ove ljepotice. 

Izaslnik reisu-l-uleme, muftija bihaćki, Hasan ef. Makić, uputio je če­stitke glavnom imamu, predsjedniku građevinskog od­bora te imamu džamije i svim džematlijama na odlično urađenom poslu.
Nakon učenja dove, izaslnik reisu-l-ule­me je dobio ključeve džamije od posebnih, velikh vakifa,  i tako mu je pripala čast da džamiju sveča­no otvori. Ti posebni, veliki vakifi su;

  1. Ummu Fejsal el-Muhammedije iz Kraljevine Saudijske Arabije,
  2.  Fatma bint Husein iz Ujedinjenih arapskih emirata,                                            
  3.  Nadžak Ibrahim i Aiša,                                                                                          
  4.  Gazić Mujaga i Zineta,      
  5.  Bećirović Timko i Jusuf,                                                                                             
  6. Sinanović Kadira i Ćamil i                                                                                          
  7.  Husičić Derviš s porodicom.

Mevlud uoči otvorenja

Uoči otvorenja džamije u Orčevićima, 21. jula, 2017. godine je organiziran mevlud nakon ak­šam-namaza na kome su program izveli veliki učači kur'ana te ilahija i kasida iz cijele BiH. 

Po­sebnu radost prisutnima je uči­nio izaslanik muftije zeničkog, glavni imam MIZ Zavidovići, Izet ef. Čamdžić, koji je ovom pri­Iikom održao prigodan vaz poru­čivsi im, da dalje dobro paze kada je u pitanju odnos prema ovoj ljepotici, jer ovakva džamija, posebna džamija, traži i poseban odnos i pažnju. Ovom prilikom su najzaslužnijim pojedincima uru­čene vakufname. Posebnih vakifa, onih koji su za ovu džamiju dali 1.000,00 KM i više, ima 93. 

Kompletan video-zapis, DVD,  sa mevluda i otvaranja džamije, možete poručiti na broj mobitela 061 216 135.

                               

      foto; Benjamin Tutnjić i TV “Smart”, tekst: Irdin Tutnjić

CATEGORIES
Share This