Srednjoškolci iz Žepča posjetili Vakufsku direkciju – prilika za praktično učenje – prilog BIR TV

U posjeti Vakufskoj direkciji Islamske zajednice, u srijedu 25.10.2023. godine, boravila je grupa učenika četvrtih razreda Srednje mješovite škole iz Žepča.

Ovo je tradicionalna aktivnost koja se realizuje posljednje četiri godine, a kojom koordiniraju direktor ove škole, profesori Islamske vjeronauke i glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Žepče Džafer-ef. Gračić.

– Ova aktivnost je već ušla u plan i program Medžlisa i ove škole. Danas su s nama 42 učenika i učenice. Cilj je realizacija jednog vida praktične nastave, gdje se učenici na najdirektniji način mogu upoznati sa vakufom u cjelini i Vakufskom direkcijom koja je zadužena za njegovo unapređenje. Drugi cilj je da našem mladom čovjeku približimo Rijaset i vrh Islamske zajednice, jer će oni ako Bog da biti mutevelije, predsjednici i članovi Izvršnih odbora medžlisa, članovi skupština, te participirati u organima Islamske zajednice u svim njenim segmentima – rekao je glavni imam Gračić.

Kazao je da su ovakve posjete značajne zbog informisanja, a potom i izgrađivanja zdravog stava prema institucijama.

– Svjedočimo vremenu krize svijesti o institucijama kod Bošnjaka, pa mislim da je ovo jedan od najboljih načina za izgrađivanje odnosa prema Islamskoj zajednici, kao prema nečemu bez čega bi i Bošnjaci i država teško mogli opstati – kazao je efendija Gračić. 

Direktor Vakufske direkcije hafiz dr. Senaid Zajimović je ocijenio da su ovakve posjete prilika da se učenici informišu o radu Vakufske direkcije, ali i općenito o vakufu kao instituciji zahvaljujući kojoj su nastali brojni bosanskohercegovački gradovi.

– Ova praksa je hvale vrijedna, a trebala bi, kao jedan pionirski projekat, postati praksa i u drugim školama. Mislim da bi najbolja poruka, a istovremeno poziv drugim glavnim imamima i drugim vjeroučiteljima, bila da slijede praksu uvedenu u Medžlisu Žepče. Na taj način bi se dozvolilo učenicima srednjih škola da, umjesto časa koji bi se održao u učionici, borave i uče u prostorijama Islamske zajednice – poručio je direktor Zajimović.

U ovoj grupi su bili učenici Gimnazije, Medicinske i Ekonomske škole, a planirano je da, pored Vakufske direkcije, posjete i Gazi Husrev-begovu biblioteku.

(Preporod.info)

CATEGORIES
TAGS
Share This