Ramazanski bajram – Žepče 2012.godine

Ramazanski bajram – Žepče 2012.godine

Ramazanski bajram, odnosno obilježavanje ramazanskog bajrama, ove 1433./2012.godine, u Žepču, je počelo sabah namazom , u Ferhat-pašinoj i Prečkoj džamiji, gdje su džamije već bile prilično popunjene.

                                             bajram namaz, Preko

Nakon sabah namaza, u čaršijskoj džamiji proučena je hatma dova za sehursku mukabelu, koja se u ovoj džamiji učila tokom ramazana, a predana je pred duše posebnih vakifa ovoga džemata. Nakon predaje sehurske mukabele, uručena je hedija našem musafiru, hfz. Ilyasu Yildizu, jednom od četiri hafiza koji su za vrijeme ramazana boravili u BiH. Hfz. Ilyas je bio gost MIZ-e Žepče, a svojoj kući u Trabzon, Turska, krenuo je nakon klanjanja bajram namaza. Naravno, kako je i tradicija i običaj, prvi dan bajrama, obilaze se mezarja naših merhuma, uče se fatihe, obilazi se bliža rodbina, u čemu posebnu ulogu imaju naši najmlađi. No, ovdje u džematu Žepče, a i na području cijeloga medžlisa, prvog dana bajrama, nekako u podsvijesti, posebno se čeka drugi dan bajrama, odnosno Dan šehida. Ove godine, džemat Žepče, a tako i MIZ-e Žepče, bili su domaćini centralnoj manifestaciji obilježavanja Dana šehida za područje muftiluka zeničkog. Mi u Žepču, s ponosom možemo istaći, da smo često domaćini ovoj manifestaciji za nivo muftiluka, i to s razlogom, jer u Žepču, na Dan šehida bude prisutno nekoliko stotina naših vjernika, kada svi zajedno sa imamima krenu iz čaršijske džamije, u ponosnoj i dostojanstvenoj koloni, prema centralnom šehidskom mezarju pored džamije u Gornjoj Mahali, koju mnogi već zovu i „šehidska džamija u Žepču“ upravo zbog činjenice da je u njenom haremu smiraj našlo preko 70 naših šehida. Tako je bilo i ove godine, kada je manifestaciji prisustvovao muftija zenički mr. Ejub ef. Dautović, sekretar muftiluka Edin ef. Kavazović, te premijer Vlade ZDK, mr. Fikret Pljevljak.

U čaršijskoj džamiji klanjan je podne namaz, a zatim, po običaju krenulo se prema šehidskom mezarju, gdje se proučio Ja-Sin i Fatiha svim šehidima Žepča i BiH. Pored muftije, prisutni su bili skoro svi imami sa područja našeg medžlisa. U svom kratkom, ali sadržajnom obraćanju stotinama prisutnih, muftija je pozvao na čuvanje vjere, jedinstva, domovine i slobode.

No, prije podne namaza, u pratnji glavnog imama Izet ef. Efendića, predsjednika IO MIZ-e Žepče gosp. Armina Beće i člana I.O. MIZ-e Žepče h. Ćazima Huskića, muftija je posjetio dvije šehidske porodice i to, roditelje šehida Harisa Drocića, Ramiza i Behku u džematu Begov Han, te porodicu šehida Hamdije Tabakovića, hanumu Nadžidu sa djecom, u džematu Žepče.

U poslijepodnevnim satima, drugog dana bajrama, u Gradskoj kafani Doma kulture u Žepču, u organizaciji Predsjedavajućeg OV Žepče, gosp. Muhameda Jusufovića, i u koordinaciji sa MIZ-e Žepče, upriličen je bajramski prijem za predstavnike političkog, vjerskog i privrednog života naše općine. I ovaj prijem je već tradicija ovdje u Žepču, koga je započeo MIZ-e, prije 15-ak godina, i već su se svi „navikli“ na ovu bajramsku aktivnost.
U 20:00 sati, u kino Sali Doma kulture, održan je i bajramski koncert, koga je ove godine u cjelosti izveo Armin Muzaferija sa svojim bendom, na opće zadovoljstvo nekoliko stotina prisutnih, bez obzira na velike vrućine i, za ovakve prilike, zaista neuslovnu salu, koja nažalost, od rata nema uređenu ni klimatizaciju niti ventilaciju, a naravno u nedostatku finansijskih sredstava.

Ovdje ćemo samo napomenuti da su prošle godine, ovom koncertu prisutvovali i mnogi ministri Vlade ZDK, i nakon koncerta obećali pomoć u realizaciji klimatizacije ove sale, ali to je do danas, godinu dana poslije, još uvijek obećanje. Po završetku koncerta, oko 22:00 sata, završene su i aktivnosti drugog dana ramazanskog bajrama.
Trećeg dana, u 11:30, na poligonu O.Š. „Žepče“ u Žepču, upriličen je dvodnevni 1.bajramski malonogometni turnir, u organizaciji MIZ-e Žepče i OK pri MIZ-e Žepče. 

Otvaranju su prisustvovali brojni građani, a sam turnir otvorili su glavni imam Izet ef. Efendić i predsjedavajući OV Žepče Muhamed Jusufović.

Posebna „ atrakcija“ bila je prva utakmica ovoga turnira, koju su igrale ekipe imama MIZ-e Žepče i katoličkih svećenika. Imami su ovu utakmicu izgubili razultatom 4:1, a prvi udarac je izveo glavni imam Izet ef. Efendić.

Kompletna organizacija turnira pripala je našim omladincima Elvisu Botiću i Nerminu Efendiću, zajedno sa koordinatorom za EPM pri MIZ-e Žepče, Irdin ef. Tutnjićem. I pored izuzetno teških uslova za igranje i praćenje turnira zbog visokih temperatura, turnir je igralo 16 ekipa. Prvi dan turnira završen je oko 22:00 sata, a drugi dan, 22.08.2012. godine, turnir je počeo u 16:00 sati, da bi bio završen finalnom utakmicom koja je počela oko 22:30, naravno pod reflektorima poligona, što je davalo poseban ugođaj. Finale su igrale ekipe „Zenički put“ i „Drugari“. Prvo mjesto na 1.bajramskom malonogometnom turniru , osvojila je ekipa „Zenički put“, drugi su bili „Drugari“ a treći ekipa „Novi Šeher“. Uručene su novčane nagrade u iznosu od 500, 300 i 200 KM zajedno sa priznanjem i zahvalnicom, koje je uručio glavni imam Izet ef.Efendić. Takođe uručene su i zahvalnice predstavnicima svih prijavljenih ekipa koje su uzele učešće na ovom izuzetno zahtjevnom turniru.

              
Zahvaljujemo svim učesnicima, a i sponzorima, bez kojih sve ove aktivnosti ne bi zaživjele, među kojima su naši privrednici ali i istaknuti pojedinci, te džematlije naših džemata po našim MZ. Inače, ovaj turnir je kruna brojnih ramazanskih aktivnosti OK MIZ-e Žepče. Medijski pokrovitelj turnira bio je „Radio Žepče“, a tehnički suorganizator Dom Kulture, na čelu sa gosp. Marinkom Kelavićem. Ovom prilikom im se posebno zahvaljujemo na izuzetnoj saradnji i pomoći koju su nam pružili.
Zatvaranjem turnira, u noći sa 22./23.08.2012.godine, okončane su bajramske aktivnosti u Žepču u povodu ramazanskog bajrama ove 2012./1433.godine.

                                        Irdin ef. Tutnjić

CATEGORIES
Share This