Ramazan u Balačićima 2014.godine

Ramazan u Balačićima 2014.godine

Početak mjeseca ramazana, 2014. g. (1435 h.g.) označio je pokretanje svih aktivnosti vezanih za džamiju (rad imama i džematskog odbora). Naime, od 15.05. pa do 13.06. 2014. g. džamija nije bila u funkciji iz bezbjedonosnih razloga. Na insistiranje muftije mr. Ejub ef. Dautovića, građevinski inžinjer Suad Kaknjo, pregledao je novonastale pukotine na džamiji (nastale usljed obilnih padavina i klizišta) i ustanovio da je džamija statički stabilna te da se u njoj mogu obavljati namazi. Od tog momenta pa do početka ramazana, u džamiji je obavljana džuma namaz. Uobičajene ramazanske aktivnosti; teravije, mukabela, predavanja te zajednički iftari u džamiji, obilježili su i ovaj ramazan. Istina, osjetno manji broj džematlija donekle je remetio svakidašnju sliku mjeseca ramazana u Balačićima. Glavni imam medžlisa Izet ef. Efendić i predsjednik Armin Beća posjetili su naš džemat 15.07.2014. godine (18. Ramazana). Glavni imam održao je prigodno predavanje. Dan ranije, 17. Ramazana, u džamiji je organizovan zajednički iftar čiji je pokrovitelj bio hafiz Harun ef. Efendić, (sin hafiza Mustafe ef. Efendića) imam Kajserije džamije u Goraždu. Hafiz Harun ef. je u više navrata posjećivao i pomagao naš džemat nakon nevolje koja nas je zadesila. Mubarek noć Kadra obilježena je 27. Ramazana. Zajednički iftar te noći okupio je 220 postača. Sponzor ovog iftara bila je humanitarna organizacija ,,Izvor nade”, čijih je 70-tak članova prisustvovalo iftaru. Među njima bili su mnogi ugledni građani, profesori sa Fakulteta islamskih nauka, Filozofskog i Ekonomskog fakulteta…Nakon iftara i klanjanja akšam namaza, prisutnima se obratio profesor FIN-a, hafiz Kenan Musić. Bilo je zadovoljstvo slušati hafiza, jer njegov nadahnuti govor zračio je porukama optimizma i podrške vjernicima. Nakon 8 rekata teravih namaza koje je predvodio hafiz Musić, gosti iz ,,Izvora nade” su se uputili u Sarajevo kako bi prisustvovali noćnom namazu.

Tevhidom, koji tradicionalno za ovu noć sponzoriše hadži Bajro Efendić, i prigodnim vazom obilježena je 27. noć. Osim imama, tevhid su učili učenici drugog razreda GHB medrese Abdulah Ridžal i Hamza Mujić kao i svršenik IPF-a Nezir Mujić. Treba napomenuti da je Nezir Mujić tokom ovog ramazana aktivno ispomagao imama džemata. U subotu 29. Ramazana, organizovan je iftar za žene. Sponzori ovog iftara bili su Advan Ljevaković i njegova hanuma Mejra iz Njemačke (čiju je donaciju uručio muderris Nezim ef. Halilović) i džematlije jednog francuskog džemata (čiju je donaciju uručio hadži Ismet, član tog džemata). Iftaru je prisustvovalo 130 žena, a odmah nakon iftara upriličeno je i predavanju koje je održala sekretar MIZ-e Žepče, muallima Amira Mehmedović. Predavanje sestre Amire izazvalo je posebnu pažnju. Tema i način na koji je mullima odžala predavanje i danas su tema spominjanja i prepričavanja.
Posebnu radost ovog ramazana imali su najmlađi. Naime, početkom ramazana podijeljeni su im paketi i novčane hedije od vršnjaka iz njemačkog džemata Offenbach (već objavljeno na našoj stranici). Uoči bajrama, u nedjelju 27.07. podijeljeni su im paketići od organizacije ,,Izvor nade” iz Sarajeva.

Bajram namaz obavljen je po takvimu. Prepuna džamija vjernika, emocije pomiješane…radovanje bajramu i tuga i saosjećenje sa onima koji bajramsku radost tog jutra nisu mogli podijeliti sa najmilijima u toplini vlastitog doma… Dovimo za sve one koji su uljepšali ramazan i bajramske praznike džematlijama Balačića.
                                              Zuhdija Ridžal

CATEGORIES
Share This