PROUČEN MEVLUD U POVODU NOVE HIDŽRETSKE 1444. GODINE

PROUČEN MEVLUD U POVODU NOVE HIDŽRETSKE 1444. GODINE

Dolazak nove godine po Hidžri, 1444., već dugi niz godina, izuzetno je svečano obilježen u MIZ-e Žepče, tačnije u Ferhat-pašinoj džamiji. Naime, u subotu, 01. Muharrema 1444. odnosno 30.7.2022. godine, nakon podne-namaza, proučen je “novogodišnji” mevlud, čiji je organizator medžlis a sponzor Kasim i Fatima Badnjar iz Žepča. Kasim je veliki vakif našega medžlisa a sponzor ovoga mevluda je od dana kada je postavljen kamen-temeljac za obnovu čaršijske džamije (april 2000. godine), i ovo je 23. po redu mevlud čiji je pokrovitelj porodica Badnjar.

Kompletan mevludski program su izveli imami MIZ-e Žepče. Posebnim predavanjem prisutnima se obratio glavni imam MIZ Žepče, Džafer ef. Gračić, koji je govorio je o Hidžri, porukama i poukama, a neke je i posebno obrazložio. Posebno se osvrnuo i na “hidžru sa goreg na bolje”.

Na kraju, zahvaljujemo porodici Badnjar, te još jednom iskrene čestitke u povodu nove 1444. godine, uz molbu dragom Bogu da ih još puno dočekamo zajedno, u zdravlju i rahatluku.

T.Ir.

CATEGORIES
Share This