Proučen godišnji mevlud šehidima u “Staroj džamiji”

Proučen godišnji mevlud šehidima u “Staroj džamiji”

“Stara džamija” je već 30 godina domaćin mevludu šehidima, koji se održava u sklopu manifestacije “Dani MZ Željezno Polje”. Mevlud je proučen, u subotu 04.6.2022. godine, nakon podne-namaza.
Prije samog mevludskog programa, na šehidskom mezarju, neposredno pored džamije, imami MIZ-e Žepče, na čelu sa glavnim imamom Džafer ef. Gračićem, proučili su Ja-Sin pred duše šehida tog kraja.
Zatim je uslijedilo zajedničko klanjanje podne-namaza, te mevludski program, koga su izveli imami MIZ-e Žepče. Obavezna tačka mevludskog programa je i čitanje imena svih šehida, te imena njihovih roditelja, sa područja našega medžlisa. Na području MIZ-e Žepče, šehidi se “prozovu” dva puta u toku godine, i to na ovom mevludu u “Staroj džamiji”, i na mevludu za Noć Bedra, koji se održava u Čaršijskoj džamiji u Žepču.
Prisutne džematlije pratile su mevludski program, kao i predavanje našeg glavnog imama, koji je govorio o našem odnosu prema šehidu, domovini, u svjetlu trenutnih dešavanja i stanja u kome se nalazi naše društvo uopće.
CATEGORIES
Share This