POSTANI I BUDI – AKTIVAN ČLAN  ISLAMSKE ZAJEDNICE I AKTIVAN ČLAN SVOG DŽEMATA !

POSTANI I BUDI – AKTIVAN ČLAN  ISLAMSKE ZAJEDNICE I AKTIVAN ČLAN SVOG DŽEMATA !

Poštovani – bliži se kraj 2023. godine – vrijeme je da svedemo račune i da eventualne zaostatke i dugovanja poravnamo i izmirimo – i da se podsjetimo na ČLANSTVO I ČLANARINU U NAŠOJ ISLAMSKOJ ZAJEDNICI – Mnogi će pročitati ovaj naslov, a tekst neće, jer im možda naslov ne odgovara. Nažalost, neki imaju i odbojnost. Nažalost, neki imaju hiljade razloga. Ali…

Kod nas se uglavnom postaje član i plaća  redovno  članarina i smatra se obavezom uglavnom zbog smrti ili odlaska sa ovog svijeta. Međutim, članarina IZ-e je više od toga, jer IZ-a NIJE pokopno društvo. Nezamislivo je živjeti u svom džematu, NE BITI član, a očekivati da sve ide po planu.

Jesmo li se ikada zapitali –  kako opstaje džemat, ako smo pasivni i nismo od onih koji pomažu svoj džemat? Da li možemo očekivati da u svom džematu imamo organizovane razne programe, a da nismo učesnici tih programa i dešavanja na bilo koji način.

Naravno, za mnoge stvari imamo novac – i to je lična stvar svakoga od nas – ali kada je u pitanju džemat – onda džemat i članarina mogu čekati…

A da pokušamo trenirati, biti sportista – a nismo članovi…

Da pokušamo biti ribolovci, lovci – a nismo članovi…

Često očekujemo da nas neko pohvali, a ništa nismo uradili da bismo to zaslužili.

Pored džemata znamo provesti i cijeli život – a da ne znamo za svoj džemat.

Musliman MORA biti dio zajednice – i AKTIVAN član – musliman ne može sebi dozvoliti da ne pomaže svoj džemat, da ga ne čuva, da ga ne unaprjeđuje, da ne brine o njemu, da ne dolazi u džemat, da nikada sebe ne upita –  na koji način živi i opstaje moj džemat?

Nažalost – uglavnom raspolažemo dezinformacijama – slušamo razne priče, a ne pitamo one koji znaju o tome?

Zašto postoji članarina IZ-e?

Članstvom u Islamskoj zajednici vjernik potvrđuje svoj islamski identitet, odanost zajednici i stiče pravo da se angažira u jačanju svoje institucije kroz aktivno i pasivno pravo glasa kroz svoj džemat.

Važeći Pravilnik MIZ-e Žepče, regulisao je članstvo i članarinu  – zato – raspitajte se u svom džematu – ko je blagajnik – koje su kategorije – način na koji se postaje član – kontaktirajte Medžlis – pitajte imame – napravite TRAJNI NALOG i vrlo jednostavno plaćajte članarinu !

Jer članstvom u Islamskoj zajednici dobijamo:

– određivanje pripadnosti svom džematu i zajednici.

– jačanje kapaciteta lokalnog džemata i zajednice općenito (organizacija dnevnih namaza, džume, mekteba, društvene i socijalne brige i ostalih aktivnosti)

– pravo na vjerske usluge

– pravo da bira i bude izabran na izborima u IZ.

Uplaćivanjem članarine jačate svoju zajednicu, svoj džemat  svoju porodicu. Naše džamije su otvorene -tople, prostrane, čiste, svijetle – OAZE MIRA!

BUDIMO AKTIVNI ČLANOVI ISLAMSKE ZAJEDNICE A POSEBNO AKTIVNI ČLANOVI SVOG DŽEMATA !

vaš MIZ-e Žepče

CATEGORIES
Share This