Polaznici mekteba Jastrebac oprostili se od starog “mejtefa”

Polaznici mekteba Jastrebac oprostili se od starog “mejtefa”

Početkom 70.-tih godina prošloga vijeka u džematu Jastrebac, izgrađen je mesdžid koji je više od 40 godina odgajao generacije mladića i djevojaka u ovom džematu. Iz učionice starog „mejtefa“ izišlo je na stotine onih koji su u njemu naučili prve harfove,sure, namaze i osnove o svojoj vjeri. Mala i skromna učionica u starom „mejtefu“ u kojoj se ne rijetko bez ikakvih pomagala, na koljenima učile kur'anske sure u potpunosti je opravdala svoju namjenu, a muallimi koji su u njoj podučavali djecu, ispunili svoju misiju.

Kao muallim u toj maloj učionici proveo sam punih 15 godina, i prema mojoj evidenciji više od stotinu polaznika naučilo je kur'ansko pismo. U četvrtak 18.12.2014. godine, odnosno 26. Safera 1436 h. god. oprostili smo se od starog „mejtefa“ i održali prvi mektebski čas u novoj učionici koja se nalazi u sklopu novoizgrađene džamiji u Jastrebcu. Isti dan nakon ikindije-namaza, posjetio nas je glavni imam h. Izet ef. Efendić i zajedno sa nama podijelio radost „novog početka“.

Allaha Uzvišenog molimo da i ova mektebska učionica bude rasadnik iz kojeg će izlaziti budući učači Kur'ana, muallimi , muallime i oni koji će Islam u srcu nositi.

Naša prva dova u novoj učionici je : „RABBI JESSIR VE LA TUASSIR RABBI TEMMIM BIL HAJR, AMIN“! Bože, olakšaj , a ne otežaj, Bože završi s dobrim ! Amin !

                                     imam džemata Jastrebac, Jakub ef. Hadžić

CATEGORIES
Share This