Polaznici Kursa islama iz Žepča na debati u Te¹nju

Polaznici Kursa islama iz Žepča na debati u Te¹nju

U subotu, 13.12.2014. godine, polaznici Kursa islama iz Žepča posjetili su svoje kolege u Tešnju. Na put se krenulo u ranim jutarnjim satima, tako da smo u Tešanj stigli već oko 9 h.

Ispred domaćina dočekali su nas glavni imam MIZ-e Tešanj, mr. Fuad ef. Omerbašić i voditelj Kursa islama prof. Hasan ef. Solo. Predviđena debata održala se u prekrasnoj, renoviranoj zgradi tešanjskog Medžlisa.

Prisutnim polaznicima Kursa islama u ime gostiju obratio se glavni imam MIZ-e Žepče, h. Izet ef. Efendić, a u ime domaćina mr. Fuad ef. Omerbašić, glavni imam MIZ-e Tešanj. Glavni imami u svojim obraćanjima govorili su o poveznicama između Žepča i Tešnja, ali su iznijeli i zanimljive historijske činjenice o velikom vakifu Ferhad-begu.

Nakon uvodnog obraćanja, sve je bilo spremno za debatu. Žepčaci su se predstavili prezentacijom na temu „Teorija islama o postanku svijeta.“ Prezentaciju su pripremili Amera Hasanbašić, Ajdin Čaušević i Merjema Hasanbašić. Zapaženo izlaganje Amere Hasanbašić nagrađeno je gromoglasnim aplauzom svih prisutnih. Tešnjake su prezentacijom na istu temu dostojno predstavile Emina Brka, Enisa Hodžić i Edita Kašibović.Nakon kraće debate učesnici su doručkovali i krenuli u obilazak znamenitosti Tešnja.Tešanj u svom gradskom jezgru baštini niz kulturno-historijskih spomenika. Prvo smo posjetili staru Gradinu, koja je jedna od najznačajnijih i prostorno najvećih tvrđava u BiH. Posebno je interesantna sahat-kula, koja je jedna od četiri u BiH koje i danas rade, a izgrađena je u 17. stoljeću. Poslije gradine posjetili smo Eminagića konak, najstariji i najljepši objekat porodičnog graditejskog naslijeđa u Tešnju, a smatra se da datira iz 1860. godine.

Ostatak vremena polaznici Kursa islama proveli su u druženju sa kolegama i degustaciji specijaliteta lokalnih ugostiteljskih objekata. Oko 14 h zahvalili smo domaćinima na gostoprimstvu, uz poziv da nam što prije dođu u uzvratnu posjetu.

Povratak kući je protekao u veseloj i opuštenoj atmosferi. Sve u svemu, ugodno i korisno provedena decembarska subota. Medžlis Žepče s pravom može biti ponosan na ovu omladinu, čije ponašanje služi za primjer.

                               Koordinator: Ernad ef. Hadžić, prof.

CATEGORIES
Share This