Održan 3. seminar MRV u Trebinju

Održan 3. seminar MRV u Trebinju

Odbor za međureligijsku saradnju Žepče, zajedno sa odborima Tuzle, Bihaća i Trebinja održao je svoj treći seminar u Trebinju. Zajedno sa članovima odbora iz Tuzle, putovalo se autobusom skoro cijeli dan. Prvi radni dan počeo je uobičajeno otvaranjem susreta. Na samom otvaranju, pored naših organizatora iz Sarajeva, skupu su se obratili načelnik Trebinja gosp. Slavko Vučurević i glavni imam Trebinja, Husein ef. Hodžić. Oni su, u ulozi domaćina, poželjeli svim prisutnima dobrodošlicu i iskazali svoje zadovoljstvo što se ovakvi skupovi uopće događaju a posebno što se događaju u Trebinju. Lično smatram da je ovaj skup bio velika potpora malobrojnim muslimanima Bošnjacima u Trebinju. Jer pored nekih pogrdnih uvreda i dobacivanja prvog dana na naš račun, zbog pokrivenih žena, ipak su to na kraju usvojili kao svakodnevnicu. Na našem prvom zajedničkom radnom sastanku, svi odbori izložili su svoje zajedničke aktivnosti, koje su dogovorene u Bihaću.

 O aktivnostima odbora u Bihaću izlagao je dr. Izet ef. Terzić. O aktivnostima odbora iz Tuzle izlagao je jerej Miloš Trišić. O aktivnostima odbora Trebinje izlagao je paroh Dražen Tupanjani. Obzirom da sam ja trenutno predsjednik odbora u Žepču, ja sam skup upoznao sa aktivnostima koje smo mi proveli u Žepču. Kao što smo nagovijestili u prošlom izvještaju, odbor u Žepču planirao je i organizirao zajedničku posjetu samostanu, manastiru i tekiji u Mostaru.

Takođe je planirao i organizirao koncert duhovne muzike u Domu kulture u Žepču. Na koncertu su učestvovali horovi : pravoslavne crkve iz Sarajeva, hor katoličke crkve iz Žepča i hor Medžlisa IZ-e Žepče. Pored izvođenja duhovnih muzičkih numera, koncert je bio popraćen i tekstovima iz svake vjerske zajednice o vrijednostima očuvanja porodice. U međuvremenu, održavali su se sastanci trojice vjerskih predstavnika. Božana Ivelić-Katava, koja inače vodi odbor Žepče, vodila je ovaj dio seminara. Druga naša radna aktivnost bila je predavanje dr. Mustafe Hasanija na temu „Porodica islamska perspektiva“. Dr. Hasani je vrlo opširno govorio o vrijednostima porodice, braka, o razvodu braka i sličnim pitanjima. Učesnici su postavljali razna pitanja iz te oblasti. Poslije podne nastavilo se sa radnim dijelom. Predavanje na temu „Porodica pravoslavna perspektiva“ održao je prof. dr. Darko Ðogo, dekan pravoslavnog teološkog fakulteta u Foči.

Učesnici su takođe postavljali mnoga pitanja. Istog dana u večernjim satima, organizovan je obilazak bogomolja u Trebinju. Obišli smo sabornu crkvu, katoličku crkvu, dvije džamije. U carevoj džamiji klanjali smo akšam u džematu a ostali učesnici su uglavnom posmatrali. Prvog dana imali smo takođe planiranje aktivnosti za sljedeći period. Drugog dana imali smo prvo predavanje na temu „Porodica, rimokatolička perspektiva“ koje je održala prof. dr. Zorica Maros, profesorica na katoličkoj bogosloviji u Sarajevu. Dr. Maros je takođe poslije svog predavnja odgovorila na brojna pitanja. Posljednje predavanje na temu „Porodica, jevrejska perspektiva“ održao je Igor Kožemjakin. On je govorio i o drugim običajima i propisima vezano za jevreje. Kao i drugi izlagači odgovarao je na mnoga pitanja. Drugog dana, na kraju ovih radnih aktivnosti, urađena je evaluacija. Svi učesnici ocjenjivali su kompletan rad predavača, davali svoje prijedloge, sugestije i slično. Na ovom radnom dijelu učestvovali su samo vjerski službenici i žene iz po četiri odbora. Mladi, iz sva četiri odbora imali su odvojene aktivnosti. Oni su imali Edukativnu interaktivnu radionicu pod nazivom „Sukob: aspekti, izvori, dekonstrukcija i transformacija“. Treneri su im bili Jelena Škrba, Danijel Eror, Bakir Pleh, Alen Vidović i Vladimir Andre. Poslije podne organizator je predvidio izlet u Dubrovnik. Mada nije bilo obavezno, ali većina učesnika ovog seminara posjetila je prostorije IZ-e u Dubrovniku. Imam, Salkan ef. Herić upoznao je sve prisutne o osnivanju IZ-e u Dubrovniku, sadašnjem stanju i perspektivama.

Svi učesnici vratili su se u Trebinje na spavanje da bi u petak krenuli kući. Džumu-namaz smo klanjali u Mostaru. Smatram da je seminar bio aktuelan i veoma uspješan. Pored novih znanja o drugim religijskim propisima i običajima, učesnici su se međusobno bolje približili, upoznali i otklonili mnoge predrasude koje su imali jedni o drugima. A cilj ovog organizovanja i jeste izgradnja boljeg građanskog društva kroz međureligijski dijalog.

                                       glavni imam MIZ-e Žepče, h. Izet ef. Efendić

CATEGORIES
Share This