Obilježen dolazak nove 1432. hidžretske godine

Obilježen dolazak nove 1432. hidžretske godine

Medžlis IZ-e Žepče, odnosno Ferhat-pašina džamija u Žepču, bila je domaćin centralnoj manifestaciji obilježavanja nove hidžretske godine za područje muftiluka zeničkog. U skladu sa višedecenijskom tradicijom u Žepču, ovaj mubarek dan obilježava se učenjem mevluda nakon klanjanja podne namaza 1. Muharrema, odnosno prvog dana u novoj hidžretskoj godini.

Ovaj mevlud, svoj deseti po redu, u Žepču, priređuje Kasim Badnjar sa svojom porodicom.  Kada je u pitanju posjeta mevludu, možemo se pohvaliti i reći da je džamija bila ispunjena do posljednjeg mjesta, bez obzira na to što je radni dan. Ovom prilikom želimo zahvaliti svim onima koji nisu žalili ni vremena ni zahmeta da prisustvuju ovom mevludu.

Obzirom da je MIZ Žepče domaćin centralnoj manifestaciji obilježavanja Nove hidžretske godine za područje muftiluka zeničkog, mevludu su prisustvovali zenički muftija mr. Ejub ef. Dautović, te sekretar muftiluka zeničkog Edin ef. Kavazović. U svom obraćanju prisutnim vjernicima, muftija je između ostalog čestitao novu 1432.godinu, i ukazao na šest ključnih riječi koje označavaju hidžru, a to su; hidžra, muhadžir, ensarija, tevhid, tevekkul i tekaful. Govoreći o hidžri, muftija je kazao da mi danas trebamo biti pravi muhadžiri, ali u napuštanju svega onoga što je Allah dž.š. zabranio i napuštati sve ono što ne valja, te prihvatiti koncept života kojega nude Allah dž.š. kroz Kur'an i Poslanik a.s. kroz svoj sunnet i hadis.

Muftija je takođe pozvao sve prisutne da što je prije moguće učine sedždei-šukr, sedždu zahvale Allahu, što nas je sačuvao svih ovih vremenskih neprilika i nepogoda koje danas haraju svijetom, te nas tako sačuvao moguće hidžre i napuštanja svoga praga. Govoreći o šestoj ključnoj riječi hidžre, o tekaful, solidarnosti, muftija je napomenuo da nam je to slabost, i da onda, kada treba da stupi na scenu naša solidarnost, tu se vidi jačina i snaga imana, te ukazao na potrebu jačanja solidarnosti.
Hidžra je bila put u slobodu, u dom mira i sigurnosti. To je put ka implementaciji emaneta preuzetog od uzvišenog Allaha dž.š.
Muftija je na kraju napomenuo i to, da čuvamo svoj jezik, da od sebe odstranimo međusobno nepovjerenje, da govorimo istinu i samo istinu, da tražimo pravdu i da imamo strpljenja. 
———————————–

U sklopu "novogodišnje" posjete medžlisu Žepče, muftija je prisusutvovao i svečanom ručku priređenom za privrednike sa područja MIZ-e Žepče.

U obraćanju i razgovoru sa prisutnim privrednicima, muftija je izrazio zahvalnost i čestitao im na svemu što su do sada uradili na podizanju i unapređenju infrastrukture islamske zajednice u Žepču. Ovom prilikom muftija je zajedno sa glavnim imamom uručio po jednu knjigu, kao mali znak pažnje i muftiluka zeničkog i medžlisa IZ-e Žepče. 

Poklon, lijepa i vrijedna knjiga,  od muftilka zeničkog i od MIZ-e Žepče, ovom prilikom dobili su;

– Mirsad Malićbegović "BANJOTRANS"

– Safet Ajan "BOSNIABAU"

– Ćazim h. Huskić "VODOMONT"

– Mustafa Beća "AUTO-KUĆA BEĆA"

– predstavnik firme "ELMONT"

– Jasmin i Rašid Malićbegović "JASMIN M"

– Ferid Ajan "BOSITEX"

– Kasim Badnjar "PROGRAD"

– Sinan Mujkić "NANSI"

– Muhamed Mujić "IMAS"

– Mustafa Čaušević "FRIGOŠPED"

                                                                                    Irdin ef. Tutnjić

CATEGORIES
Share This